Γιατί δεν θα αλλάξει η μεγαλομανία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Την άποψη ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική δεν είναι αποκλειστικά βασισμένη στις προσωπικές πεποιθήσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφράζει ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σπυρίδων Λίτσας. 

Με άρθρο του στην «δεξαμενή σκέψης» Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών Begin Sadat ο Σπυρίδων Λίτσας εξηγεί ότι είναι μη ρεαλιστικό να αναμένεται μία στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας εάν ο Ταγίπ Ερντογάν εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή. 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της εξωτερικής πολιτικής αυτή την στιγμή είναι:

• Η αντιπαράθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο
• Η επαναπροσέγγιση με την Ρωσία στα θέματα στρατιωτικών εξοπλισμών και της συριακής κρίσης
• Μία συγκρουσιακή σχέση με το Ισραήλ
• Υποστήριξη στην Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Μέση Ανατολή  

«Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτή η κατάσταση αντανακλά τις προσωπικές πεποιθήσεις του Ερντογάν αναφορικά με την διεθνή θέση εξουσίας της Τουρκίας. Εξαιτίας αυτού αναμένουν μία θεαματική στροφή 180 μοιρών από την Άγκυρα μόλις ο Ερντογάν φύγει από το προσκήνιο», γράφει ο Σπυρίδων Λίτσας. 


Και συνεχίζει: «Εάν η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν είναι αποτέλεσμα της προσωπικότητας του και του συστήματος πεποιθήσεων του το πρόβλημα λύνεται».
Ωστόσο, οι πολιτικές επιλογές της Τουρκίας, όπως η απαγόρευση στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την τουρκική στρατιωτική βάση του Ιντζιρλίκ για τα χτυπήματα εναντίον του Ιράκ το 1996 και το 1997, αποδεικνύει ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική μπορεί να είναι αποτέλεσμα συστηματικών αλλαγών στην διεθνή σκηνή μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Διεθνών Σπουδών. 

«Οι αναλυτές που πιστεύουν ότι μία νέα αυγή θα ξεκινήσει στην Τουρκία όταν ο Ερντογάν αποσυρθεί από την σκηνή κάνουν λάθος. Ο εθνικισμός και ο ναρκισσισμός είναι βαθιά ριζωμένοι στο συλλογικό ασυνείδητο του τουρκικού κράτους και το πολυπολικό σύστημα βοηθά αυτές τις ατέλειες να έρθουν στην επιφάνεια. Θα συνεχίσουν να υπαγορεύουν τις εγχώριες εξελίξεις και την διεθνή συμπεριφορά του κράτους με ή χωρίς τον Ερντογάν», τονίζει ο Σπυρίδων Λίτσας. 

Επιπλέον αναφέρει ότι οι δύο νέοι «αστέρες» της τουρκικής πολιτικής η Μεράλ Ακσενέρ και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίζονται απρόθυμοι να απομακρυνθούν από τον παραδοσιακό τουρκικό εγωισμό που κινητοποιεί τα πλήθη. «Η τουρκική μεγαλομανία θα προκαλέσει μεγαλύτερη αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς ωθεί την Άγκυρα πιο βαθιά στην αγκαλιά ρεβιζιονιστικών συστημικών παικτών», επισημαίνει ο Λίτσας. 

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σπουδών σημειώνει οι ισχυροί πολιτικοί και αμυντικοί δεσμοί μεταξύ της Ιερουσαλήμ, της Λευκωσίας και της Αθήνας μαζί με μία ανάμειξη των ΗΠΑ στην περιοχή είναι η καλύτερη στρατηγική προκειμένου να περιορίσει την τουρκική μεγαλομανία. 

Πηγή: skai.gr