Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών: Να δούμε την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων ως ευκαιρία

Ο Μίχαελ Ροτ, υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, ζητά προσέγγιση με αυτοπεποίθηση του θέματος της προγραμματισμένης μερικής απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία. «Η αναγγελθείσα απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων είναι απογοητευτική, δεν πρέπει όμως να γκρινιάζουμε και να θρηνούμε, αλλά να δούμε την κίνηση των ΗΠΑ ως ένα εγερτήριο και μια ευκαιρία να ενισχύσουμε την Ευρώπη ως αυθύπαρκτη οντότητα», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός στις εφημερίδες  του «Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας» (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND).

Ο Ροτ κάλεσε τους Ευρωπαίους να γίνουν πιο αυτόνομοι: «Είναι καιρός η Ευρώπη να ενισχύσει τον ρόλο της στον κόσμο και να σταθεί στα δικά της πόδια. Πρόκειται για την αυτοάμυνά μας», όπως είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να αποσύρουν το ένα τρίτο των στρατιωτών που σταθμεύουν στη Γερμανία το συντομότερο δυνατό. Σχεδόν οι μισοί από τους περίπου 12.000 στρατιώτες πρόκειται να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι 5.600 να μεταφερθούν σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ την Τετάρτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ