Γερμανός πρώην στρατιωτικός συνεργάστηκε με μυστικούς πράκτορες της Ρωσίας

Eπιμέλεια Μίλτος Σακελλάρης

Σάλος έχει προκληθεί στη Γερμανία μετά την είδηση πως ένας πολίτης της χώρας εντοπίστηκε και συνελήφθη για κατασκοπία καθώς φέρεται να συνεργάστηκε με τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες και τα όσα δημοσιεύτηκαν ο Γερμανός πολίτης είναι ύποπτος πως παρέδωσε κατόψεις των κτιρίων του κοινοβουλίου της χώρας σε ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Όπως λένε Γερμανοί αξιωματούχοι, ο άνδρας, γνωστός πλέον και ως Τζενς Εφ εργαζόταν σε μία εταιρεία που πραγματοποιούσε συντηρήσεις του ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε αρκετές εγκαταστάσεις.

Ο συγκεκριμένος άνδρας κατηγορείται από τις γερμανικές αρχές για αποστολή αρχείων με τους εισαγγελείς της χώρας να αναφέρουν πως ο άνδρας  «ενήργησε και έκανε ό,τι έκανε με δική του πρωτοβουλία». «Ο κατηγορούμενος είχε πρόσβαση σε αρχεία PDF με τις κατόψεις», δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας.

Ποιος είναι ο Γερμανός που συνεργάστηκε με τους Ρώσους

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό ειδήσεων Der Spiegel, ο Τζενς ΕΦ. είναι ένας 55χρονος πρώην αξιωματικός του στρατού που φέρεται να είχε δεσμούς με τη μυστική αστυνομία της Ρωσίας μεταξύ του 1984 και του 1990. Το περιοδικό ανέφερε πως πήρε τις συγκεκριμένες πληροφορίες από πηγές που σχετίζονται με την έρευνα.

Όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι της έρευνας το 2017  ο κατηγορούμενος δημιούργησε έναν σκληρό δίσκο με τις κατόψεις των κτιρίων, το οποίο στη συνέχεια διαβίβασε σε έναν υπάλληλο στη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο. Ο υπάλληλος της πρεσβείας "εργάζεται για τη ρωσική στρατιωτική μυστική υπηρεσία GRU", ανέφεραν οι αρμόδιοι Εισαγγελείς. Η Ρωσική GRU, ή η Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών, είναι υπηρεσία του ρωσικού στρατού, επιφορτισμένη με τη διεξαγωγή μυστικών διεθνών επιχειρήσεων.

Ο κίνδυνος της … αθόρυβης ανάμειξης της Μόσχας

 Το Βερολίνο είχε προειδοποιήσει πρόσφατα για «κίνδυνο ανάμειξης της Ρωσίας στις εκλογές της χώρας», με την εκλογική διαδικασία να αναμένεται μέσα στο έτος. Κατά το παρελθόν- και συγκεκριμένα το 2017 στην τότε εκλογική διαδικασία- οι Γερμανοί πολιτικοί προειδοποιούσαν πως αρκετοί χάκερ και άλλα… ύποπτα πρόσωπα θα μπορούν να υπονομεύσουν την εκλογική διαδικασία. Μάλιστα, τον περασμένο Μάιο, η ίδια Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε αναφορές ότι είχε στοχοποιηθεί από χάκερ που θεωρείται πως υπάγονταν σε μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας. Στο παρελθόν πάντως Ρώσοι χάκερ κατηγορηθεί ότι παρεμβαίνουν στις εκλογές στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: BBC