Γερμανόφωνος Τύπος: Αγωνία για το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, το προσφυγικό ζήτημα στην Ευρώπη σε όλες τις πτυχές του, αλλά και η διαφαινόμενη ιταλο-ουγγρική συμμαχία στην ΕΕ απασχολούν τον γερμανόφωνο τύπο.
Ακριβώς έναν μήνα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για την συμφωνία με την Ελλάδα, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) εστιάζει στις πολιτικές ζυμώσεις στα Σκόπια. Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα "παραμένει άδηλο αν το δημοψήφισμα θα έχει επιτυχή έκβαση. Θεωρείται βέβαια πιθανό ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων θα απαντήσει καταφατικά στο ερώτημα του δημοψηφίσματος. Η αλβανική μειονότητα καθώς και άλλες μουσουλμανικές μειονότητες, οι οποίες αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού, μάλλον θα εγκρίνουν τη συμφωνία. Η σλαβική πλειονότητα του πληθυσμού είναι μεν διχασμένη, ωστόσο θεωρείται σίγουρη η έγκρισή της κατά πλειοψηφία. Αυτό που δεν είναι τόσο σίγουρο είναι αν θα προκύψει το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής, ώστε να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 50% των ψηφοφόρων. Οριακή υπόθεση, αν η εθνικιστική αντιπολίτευση αποφασίσει να μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα".

Αίσθηση προκαλεί η αναφορά στον υποτιθέμενο ρόλο της Ρωσίας: Επικαλούμενη τοπικά δημοσιεύματα, η Frankfurter Allgemeine υποστηρίζει ότι ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Σκόπια είχε προειδοποιήσει πως "σε περίπτωση πολέμου μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, η Μόσχα θα αντιμετωπίσει τη 'Μακεδονία' ως 'θεμιτό στόχο' εφοσον οι 'Μακεδόνες' δώσουν θετική ψήφο στο δημοψήφισμα. Ίσως να μην είναι παράτολμη η εικασία", συνεχίζει ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας, "ότι μερικές τουλάχιστον από όλες αυτές τις μικρές ή μικροσκοπικές κομματικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες πολιτών, ΜΚΟ και άλλες ομάδες, που εναντιώνονται στη συμφωνία της 'Μακεδονίας' με την Ελλάδα, μπορεί να έχουν εισπράξει από τη Μόσχα κάτι περισσότερο από απλή συμπάθεια".

Από ήρωας... διακινητής;


Η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου αναδεικνύει την ιστορία της Σάρα Μαρντίνι από τη Συρία που συνελήφθη στην Ελλάδα υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες. Ποιά είναι η Σάρα Μαρντίνι; Μαζί με την αδερφή της, Γιούσρα, έγιναν γνωστές προ ετών όταν, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τη Συρία στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, αναγκάστηκαν να κολυμπήσουν ώρες ολόκληρες μέχρι τη Λέσβο. Τα κατάφεραν γιατί στη Συρία ήταν και οι δύο πολλά υποσχόμενες κολυμβήτριες. Ενώ η Γιούσρα συνέχισε τις προπονήσεις στη Γερμανία και μάλιστα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, η Σάρα επέστρεψε για κάποιο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα για να συνεργαστεί με μία ΜΚΟ που προσπαθούσε να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Όπως γράφει η Tageszeitung "κανονικά ήθελε να επιστρέψει στο Βερολίνο, καθώς από τη Δευτέρα θα συνέχιζε τη φοίτησή της σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Αλλά τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Την περασμένη Τρίτη η Μαρντίνι συνελήφθη στην Ελλάδα. Την ίδια μέρα η ελληνική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε ένα εγκληματικό δίκτυο για την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες. Λέγεται ότι οι ακτιβιστές συνεργάζονταν με διακινητές και βοηθούσαν κάποιους ανθρώπους να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα. Επίσης, λέγεται ότι παρακολουθούσαν την επικοινωνία, μέσω ασυρμάτου, της ελληνικής ακτοφυλακής, καθώς και της Frontex".

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές για την υπόθεση. Πάντως ο Φλόριαν Μπέκερ, διευθυντής του ιδιωτικού πανεπιστημίου στο οποίο φοιτεί η Σάρα Μαρντίνι, δηλώνει στην Tageszeitung: "Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, ώστε η Σάρα να βγει από τη φυλακή και να συνεχίσει τις σπουδές της. Έχει δουλέψει τόσο σκληρά γι αυτές..."

Μία ασυνήθιστη "γιορτή της αγάπης"


Πόσο κοντά μπορούν να έρθουν ο υπερσυντηρητικός πρωθυπουργός τους Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, προκειμένου να μπλοκάρουν μία ευρωπαϊκή συμφωνία για το προσφυγικό; Σε ανταπόκρισή της με τίτλο "Μία δεξιά γιορτή της αγάπης", η Frankfurter Allgemeine αναφέρεται στην συνάντηση των δύο ανδρών στο Μιλάνο, την Τρίτη, και επισημαίνει ότι "όσα είπαν οι Σαλβίνι και Όρμπαν για τις διμερείς σχέσεις και την ΕΕ ξεπέρασαν το πλαίσιο της κομματικής πολιτικής. Δεν ήταν τίποτα λιγότερο από ένα όραμα για το μέλλον της ΕΕ και τον ρόλο που θέλουν να διαδραματίσουν η Ιταλία και η Ουγγαρία για την υλοποίησή του". Όπως επισημαίνει η εφημερίδα "στη μεταναστευτική πολιτική ο Όρμπαν θέλει να εγκαθιδρύσει ένα είδος ουγγρο-ιταλικού άξονα. Η χώρα του, επισημαίνει, απέδειξε ότι μπορεί να σταματήσει τους πρόσφυγες στη στεριά. Και προσθέτει ότι σε αυτό το σημείο αρχίζει η αποστολή του Σαλβίνι, ο οποίος αποδεικνύει ότι μπορεί να σταματήσει τους πρόσφυγες στη θάλασσα".

Πάντως, η Suddeutsche Zeitung του Μονάχου επισημαίνει: "Παρά τις οικειότητες η συμμαχία των δύο (ανδρών) που τόσο επιδεικτικά εκτίθεται σε κοινή θέα, περιέχει μία αντίφαση. Ας θυμηθεί ο Σαλβίνι ότι ο 'φίλος Βίκτορ' είχε συμβάλει αποφασιστικά στο να αφεθεί μόνη της η Ιταλία με τους πρόσφυγες που έφταναν στη χώρα από την κεντρική Μεσόγειο. Ως ευφραδής εκπρόσωπος των χωρών του Βίζεγκραντ, που αντιτάσσονται στην υποχρεωιτκή κατανομή των προσφύγων, ο Όρμπαν εμπόδισε την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για τον διαμοιρασμό τους, ακυρώνοντας έτσι και την αλληλεγγύη, που ανέκαθεν ζητούσε η Ρώμη".

Πηγή: Πηγή: DW - Γιάννης Παπαδημητρίου