Γερμανικός τύπος για τις φονικές πλημμύρες: Καταστροφή με ανθρώπινη υπογραφή

«Πρόκειται και για μια καταστροφή που σχετίζεται αναμφίβολα με την κλιματική αλλαγή.Όσοι κάνουν λόγο για τυχαίο ακραίο καιρικό φαινόμενο και χωρίς προηγούμενο φυσική καταστροφή αγνοούν καθοριστικά επιστημονικά στοιχεία και πρόσφατες έρευνες: Με άλλα λόγια τη σχέση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και αύξησης ακραίων καιρικών φαινομένων», σχολιάζει στο πρωτοσέλιδό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο: «Καταστροφή με ανθρώπινη υπογραφή».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Θα ήταν φυσικά πρόωρο να αποδώσουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις του βαρομετρικού χαμηλού Μπερντ αποκλειστικά και μόνο στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με τους νόμους της θερμοδυναμικής, οι οποίοι διέπουν τη φύση, το κλίμα και τον καιρό. Κάθε επιπλέον βαθμός στη θερμοκρασία του πλανήτη επιταχύνει τον κύκλο του νερού. Δηλαδή: Υψηλότερη θερμοκρασία κατά ένα βαθμό συνεπάγεται για την ατμόσφαιρα σχεδόν 7% περισσότερο νερό, το οποίο θα μετατραπεί σε βροχή. Δεν μπορούμε πια να αρνούμαστε την πικρή αλήθεια, στην οποία καταλήγουν οι επιστημονικές έρευνες. Οι μεγάλες καταστροφές στη δυτική Γερμανία φέρουν και τη δική μας υπογραφή. Είναι αδύνατο να ξεγελάσουμε τη φυσική και τους νόμους της Φύσης».

taz: «Τίποτα δεν θα είναι πια όπως παλιά»

«Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες σε περιοχές της δυτικής Γερμανίας. Το μέγεθος των ζημιών παραμένει  ακόμα άγνωστο», γράφει η taz με τίτλο «Τίποτα δεν θα είναι πια όπως παλιά». Η εφημερίδα του Βερολίνου σημειώνει: «Ένα είναι ωστόσο ήδη σαφές. Η κλιματική αλλαγή είναι μια πρόκληση, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την ανθρωπότητα. Είναι σωστό και απαραίτητο η Γερμανία να συμβάλει σε αυτή τη προσπάθεια και να περιορίσει δραστικά τις εκπομπές ρύπων. Τους μεγάλους στόχους τους πετυχαίνεις ωστόσο μόνο όταν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου».

 

Πηγή: Deutsche Welle