Γερμανικός Τύπος: Ανοίγουν ξανά οι πρεσβείες στην Καμπούλ; Οι όροι για διάλογο με τους Ταλιμπάν

Η Γερμανία είναι διατεθειμένη να στείλει ξανά διπλωμάτες στην Καμπούλ, επεσήμαναν σε δηλώσεις τους, τόσο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Σύμφωνα με την καγκελάριο η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία όπως και άλλα κράτη αναφορικά με μια διπλωματική παρουσία στην Καμπούλ, «προκειμένου», όπως δήλωσε, «να μπορέσει να αναπτυχθεί ένας συνεχής διάλογος με τους Ταλιμπάν». Η καγκελάριος αναμένει ότι τις επόμενες ημέρες θα μεταφέρουν το πολιτικό τους γραφείο, το οποίο λειτουργεί ως υπουργείο Εξωτερικών, από την Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, στην Καμπούλ, όπου οι Ταλιμπάν θα σχηματίσουν κυβέρνηση.

Διπλωματικές σχέσεις υπό όρους

Σε απευθείας σύνδεση από την Ντόχα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Μάας δήλωσε χθες το βράδυ στο Δεύτερο Πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF), ότι ο διάλογος με τους Ταλιμπάν θα γίνει υπό όρους - ότι θα τηρηθεί ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι δεν θα παρεμποδίζεται η έξοδος και άλλων ανθρώπων από τη χώρα και ότι το Αφγανιστάν δεν θα προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκρατικές ομάδες. Στην Ντόχα ο κ. Μάας απέφυγε να συναντήσει τους εκπροσώπους του Ταλιμπάν. Σε συνεχή επαφή μαζί τους βρίσκεται όμως εδώ και εβδομάδες ο απεσταλμένος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Μάρκους Πότζελ.

Το Κατάρ ήταν μετά την Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Πακιστάν ο πέμπτος σταθμός του κ. Μάας στην περιοχή. Κυριότερος στόχος αυτού του ταξιδιού ήταν η διασφάλιση της μεταφοράς 300 περίπου Γερμανών που έχουν απομείνει στο Αφγανιστάν, όπως και του ντόπιου προσωπικού του γερμανικού στρατού και γερμανικών οργανώσεων. Ο αριθμός τους, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, υπολογίζεται στα 40.000 άτομα.

Πηγή: Deutsche Welle