Γερμανικές υπενθυμίσεις προς την Αγκυρα

Υπέρ μιας καθαρής ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας τάχθηκε ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαντ Σρέντερ, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον τούρκο πρωθυπουργό. Παράλληλα ο κ. Σρέντερ απέκλεισε «αλλαγή απόφασης» όσον αφορά την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, η οποία έχει ορισθεί για τις 3 Οκτωβρίου.
Ο γερμανός καγκελάριος υπενθύμισε τη δέσμευσή της Αγκυρας να υπογράψει ένα πρωτόκολλο, χωρίς το οποίο δεν μπορούν ν‹αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, με το οποίο θα επεκτείνει και στην Κύπρο την ισχύ της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης με την ΕΕ.
Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να διευρύνει τα δικαιώματα των μη μουσουλμάνων.
Από την πλευρά του ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις καλές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.
Ο Οζκιόκ
«Η Τουρκία θα αλλάξει ταχύτατα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα αλλάξουν ταχύτατα στην πορεία ένταξης στην ΕΕ» λέει ο αρχηγός του τουρκικού γενικού Επιτελείου στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, σε συνέντευξή του σε περιοδικό της Σχολής Ευελπίδων Ο Τούρκος στρατηγός εξαίρει την επιτυχία της συνάντησης Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου και την εξασφάλιση της ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων και τονίζει ότι «στη διαδικασία προς την Ε.Ε. θα υποστούμε ταχεία αλλαγή, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συμπορευτούν στην ταχεία αυτή αλλαγή».
Πηγή: skai.gr