Γερμανικές εκλογές: Τι απαντά ο Σολτς στην κριτική της Μέρκελ για τις συνεργασίες

Γερμανικές εκλογές: Τι απαντά ο Σολτς στην κριτική της Μέρκελ για τις συνεργασίες

Ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς, δέχεται ήρεμα την κριτική της νυν καγκελαρίου Μέρκελ (CDU) για το γεγονός ότι δεν αποκλείει ρητά μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία με την Αριστερά.

«Η δήλωσή της δεν με εξέπληξε. Ως πρώην πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) έπρεπε να δώσει αυτήν την απάντηση. Παρ 'όλα αυτά, συνεχίζω να συνεργάζομαι καλά με την καγκελάριο», είπε σε σημερινή συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό SWR.

Η Μέρκελ υπογράμμισε χτες την διαφορετική θέση της ίδιας ως προς το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). «Σχετικά με αυτό το θέμα απλώς υφίσταται μια τεράστια διαφορά απόψεων για το μέλλον της Γερμανίας μεταξύ εμού και του Όλαφ Σολτς. Μαζί μου δεν επρόκειτο ποτέ να γίνει ένας κυβερνητικός συνασπισμός στον οποίο να συμμετέχει η Αριστερά» δήλωσε συγκεκριμένα η Μέρκελ.

Αντιθέτως, ο Σολτς αφήνει ανοιχτό αυτό το θέμα, αφού τις τελευταίες ημέρες ερωτώμενος επανανειλημμένα σχετικά δεν έχει αποκλείσει ρητά τον συνασπισμό με το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς, αλλά συνέδεσε κάθε σχηματισμό κυβέρνησης με αρχές όπως η σαφής δέσμευση για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Η Αριστερά όμως τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Γερμανία από το ΝΑΤΟ.

«Επιμένω ότι κάθε πιθανός κυβερνητικός συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες πρέπει τάσσεται υπέρ των καλών εταιρικών σχέσεων με τις ΗΠΑ και θέλω να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ. Μπορώ, πάντως, να φανταστώ συνεργασία με τους Πράσινους αλλά και με τους Φιλελεύθερους (FDP)», διευκρίνισε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ