Γερμανία: H νέα τακτική για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στα σχολεία

Εμπειρογνώμονες παιδικής και εφηβικής ιατρικής, καθώς και επιδημιολόγοι και ιολόγοι τάσσονται υπέρ μιας νέας τακτικής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στα σχολεία, κυρίως λόγω των εμβολιασμών των ενηλίκων και της σπάνιας νόσησης των παιδιών.

«Μέχρι τώρα, όλα τα μέτρα στα σχολεία βασίζονταν στην κατά το δυνατό μέγιστη αποφυγή οποιασδήποτε μόλυνσης στο σχολικό περιβάλλον. Εν τω μεταξύ, οι βασικές συνθήκες έχουν αλλάξει έτσι ώστε αυτή η αρχή να τίθεται υπό εξέταση», γράφουν ο πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ιατρικής, Γιοργκ Ντετς, ο επιδημιολόγος Γκέρχαρντ Κράουζε του Κέντρου Έρευνας Λοιμώξεων Χέλμχολτς της πόλης Μπράουνσβαϊκ και άλλοι επιστήμονες σε άρθρό τους το οποίο φιλοξενεί η έγκυρη εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit».

Οι ειδικοί διατυπώνουν την εξής άποψη με γνώμονα τους εμβολιασμούς: «Oι ενήλικες έχουν τώρα την προστασία από σοβαρή νόσηση λόγω Covid 19 στα χέρια τους σε μεγάλο βαθμό. Για αυτόν τον λόγο, και επειδή τα παιδιά αρρωσταίνουν πολύ σπάνια σοβαρά από τον κορονοϊό, δεν έχει πλέον νόημα να θέλουμε να αποτρέψουμε κάθε μόλυνση στο σχολείο με οποιοδήποτε κόστος».

Ταυτόχρονα, ζητούν όμως «να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού στα σχολεία, διότι διαφορετικά ο απόλυτος αριθμός κρουσμάτων στα παιδιά θα αυξανόταν κατακόρυφα - ακόμη και αν το ποσοστό σοβαρών ασθενειών μετά από μόλυνση, συμπεριλαμβανομένης της μακράς Covid, είναι χαμηλό».

Οι συντάκτες του άρθρου απευθύνουν τέλος «έκκληση προς όλους να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής, να κάνουν συστηματικά διαγνωστικά τεστ και να τηρούν τους κανόνες της καραντίνας στα σχολείο, διότι η άμεση, αλλά περιορισμένη, καραντίνα -όταν εντοπιστεί ένα κρούσμα- και τα συστηματικά διαγνωστικά τεστ εξασφαλίζουν ημέρες μαθημάτων στο σχολείο και αποτρέπουν τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις περιπτώσεις μόλυνσης σε μια τάξη. Πάντως, η υποχρέωση καραντίνας θα μπορούσε ακόμη και να παραλειφθεί εντελώς για εμβολιασμένους μαθητές ηλικίας δώδεκα ετών και άνω», όπως σημειώνουν.

Η Μπρίτα Έρνστ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), πρόεδρος των υπουργών Παιδείας των κρατιδίων και υπουργός Παιδείας του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου η ίδια, χαιρέτισε την παρέμβαση των επιστημόνων. «Είμαστε ευτυχείς που υποστηρίζεται να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Οι παρατηρήσεις για την καραντίνα είναι επίσης σημαντικές ώστε να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ