Γερμανία - Θορυβημένοι από τη μετάλλαξη Δέλτα: Προς το παρόν «όχι» σε συνοριακούς ελέγχους

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πλέον η κυρίαρχη μεταξύ των στελεχών του κορωνοϊού στη Γερμανία. Στο 50% υπολογίζει το ποσοστό του το κρατικό επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.  

Η εξέλιξη έχει θορυβήσει την κοινή γνώμη και τον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας. Ο υπουργός καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν εκφράστηκε υπέρ εντατικότερων ελέγχων για εισερχόμενους από περιοχές κινδύνου, όπως και τη διενέργεια περισσότερων τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού. Ήδη η Γερμανία έχει τους αυστηρότερους κανονισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη, επεσήμανε ο κ. Μπράουν. Ακόμη και οι εμβολιασμένοι που έρχονται από χώρες με υψηλή διάδοση της μετάλλαξης Δέλτα όπως η Βρετανία, η Πορτογαλία και η Ινδία, μπαίνουν για δύο εβδομάδες σε υποχρεωτική καραντίνα. «Το αδύνατο σημείο μας», τόνισε ο υπουργός καγκελαρίας, «είναι τα άλλα κράτη της Ευρώπης που δεν έχουν» αυτούς τους αυστηρούς κανονισμούς. Αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Προς το παρόν, πάντως, η Γερμανία δεν θα λάβει επιπλέον μέτρα ελέγχου στα σύνορα. Σε χθεσινοβραδινές διαβουλεύσεις με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ η πλειοψηφία των ομόσπονδων κρατιδίων εκφράστηκε κατά. Οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων ζήτησαν όμως να ελέγχονται να ανεξαιρέτως όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα από περιοχές υψηλού κινδύνου. Ο δε υπουργός Εσωτερικών εξετάζει την περίπτωση να πραγματοποιούνται όπως πέρυσι σε περιοχές κοντά στα σύνορα δειγματοληπτικοί έλεγχοι και να στηθούν ξανά κέντρα για τη διεξαγωγή τεστ.
 

Πηγή: DW - Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο