Γερμανία: Τεράστια ζήτηση για το 1ο πράσινο ομοσπονδιακό ομόλογο - Στα 33 δισ. ευρώ ανήλθαν οι προσφορές

Το πρώτο πράσινο ομόλογο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συναντά τεράστιο ενδιαφέρον μεταξύ των επενδυτών.

Οι προσφορές για την πρώτη έκδοση πράσινων ομολόγων ανήλθαν σε περισσότερα από 33 δισεκατομμύρια ευρώ, ανέφεραν οικονομικοί κύκλοι. Συνολικά, η έκδοση των δεκαετών χρεογράφων είναι πιθανό να φέρει περίπου 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

«Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει έλλειψη ζήτησης. Οι επενδυτές έκαναν μια σαφή δήλωση προθέσεων με τις προσφορές τους», δήλωσε ο αναλυτής της Landesbank Baden-Wuerttemberg (LBBW), Έλμαρ Φόλκερ. Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s χαρακτηρίζει την πρώτη έκδοση του γερμανικού οικολογικού ομολόγου ως «σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς για βιώσιμα ομόλογα».

Το εισπραχθέν κεφάλαιο θα διατεθεί σε συγκεκριμένα ενεργειακά και περιβαλλοντικά προγράμματα από το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ήταν επίσης δυνατό να χρησιμοποιηθούν έργα που σχεδιάζονταν εδώ και τρία χρόνια.  

Τα νέα χρεόγραφα θα τοποθετηθούν με τη μορφή ενός διπλού ομολόγου, δηλαδή παράλληλα με ένα συμβατικό ομοσπονδιακό ομόλογο ίδιας χρονικής διάρκειας και με το ίδιο κουπόνι. Αυτό δίνει στους επενδυτές το πλεονέκτημα ότι μπορούν να μετατρέψουν τα πράσινα ομόλογα σε συμβατικά ομοσπονδιακά ομόλογα ανά πάσα στιγμή. Αυτή η αγορά είναι πολύ πιο ρευστή. Ιδίως θεσμικοί επενδυτές δίνουν σημασία στη μη προβληματική διαπραγμάτευση.  

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει ακόμη περισσότερο φέτος. Μια άλλη έκδοση πράσινων ομολόγων με διάρκεια πέντε ετών έχει προγραμματιστεί για το τέταρτο τρίμηνο, αυξάνοντας τον συνολικό όγκο τους για φέτος σε έντεκα δισεκατομμύρια ευρώ περίπου. Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών, προετοιμάζονται και άλλα πράσινα ομόλογα για το 2021.

Με τα περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ στη ζώνη του ευρώ, η αγορά πράσινων ομολόγων είναι συγκριτικά μικρή. Μόνο το ένα δέκατο περίπου των ομολόγων αναλογεί στα κρατικά πράσινα ομόλογα.

Η Γερμανία καθυστέρησε στο θέμα της πρώτης έκδοσής τους, ενώ χώρες όπως η Γαλλία και η Δανία, καθώς επίσης εταιρείες και τράπεζες, έχουν εκδώσει τέτοια χρεόγραφα εδώ και αρκετό καιρό.

Η ζήτηση για τίτλους, τα έσοδα των οποίων χρησιμοποιούνται για οικολογικά προγράμματα, αυξάνεται σταθερά παγκοσμίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ