Γερμανία: Προς καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιτίας κορωνοϊού

Διαρκή και αλματώδη αύξηση κρουσμάτων καταγράφει η Γερμανία. Το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν πάνω από 2.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό το πρωί της Παρασκευής σε 15.358 (Πηγή: Υπουργεία Υγείας των ομόσπονδων κρατιδίων). Στους 47 ανέρχεται την ίδια ώρα ο αριθμός των νεκρών. Όπως επισημαίνουν ειδικοί, τα κρούσματα στη Γερμανία αυξάνονται στο μεταξύ με γρηγορότερους ρυθμούς απ΄ ό,τι στην Ιταλία.

Σε περίπτωση που η επιδημική καμπύλη συνεχίσει να έχει έντονα ανοδική κλίση τα επόμενα 24ωρα, τότε η χώρα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες την Κυριακή η καγκελάριος Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 κρατιδίων θα εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Αψηφούν τα μέτρα

Όλα θα εξαρτηθούν περισσότερο από την αυριανή μέρα και κατά πόσον οι Γερμανοί θα ανταποκριθούν στις συστάσεις των αρχών να μείνουν σπίτια τους. Σε τρεις περιοχές της Βαυαρίας έχει επιβληθεί ήδη γενική απαγόρευση ενώ από το πρωί της Παρασκευής απαγορεύτηκαν οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των δυο ατόμων στο Λεβερκούζεν (εξαιρέσεις για οικογένειες, εργαζόμενους και ουρές στα σούπερ-μάρκετ).

Αυτό που ανησυχεί τις αρχές είναι ότι μεγάλο μέρος των πολιτών εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται στις υποδείξεις και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα σε πολλές πόλεις της Γερμανίας και λόγω του ανοιξιάτικου καιρού να παρατηρείται τις τελευταίες μέρες το αδιαχώρητο σε πλατείες και πάρκα. Την ίδια ώρα σε πολλές περιοχές η αστυνομία αναγκάζεται κάθε τόσο να διαλύσει λεγόμενα coronaparty, τις υπαίθριες δηλαδή συναθροίσεις συνήθων δεκάδων ή και εκατοντάδων νεαρών που μαζεύονται σε πάρκα και άλλους εξωτερικούς χώρους για να διασκεδάσουν. Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη ξαφνική επιδείνωση της κατάστασης θα θέσει σε δοκιμασία το σύστημα υγείας. Γεγονός είναι πάντως ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τη γενική απαγόρευση.

Νέα μέτρα για την οικονομία

Απάντηση στο ερώτημα γιατί ένα μεγάλο μέρος των Γερμανών φαίνεται να αδιαφορεί για τα μέτρα που έχουν ληφθεί επιχειρεί να δώσει δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το νέο Deutschlandtrend μόλις το 48% των πολιτών στη Γερμανία δηλώνει ότι ανησυχεί μήπως κολλήσει τον επικίνδυνο ιό ο ίδιος ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του. Το 49% αντίθετα, δηλώνει ότι ανησυχεί ελάχιστα ή καθόλου.

Νέα μέτρα για την ενίσχυση της γερμανικής οικονομίας εξετάζει στο μεταξύ η γερμανική κυβέρνηση. Μετά τις εξαγγελίες για στήριξη των επιχειρήσεων μέσα από ένα ευρύ πακέτο βοήθειας -με αιχμή του δόρατος την παροχή δανείων απεριόριστου ύψους από την κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW- ο υπ. Οικονομικών Σολτς βάζει τώρα στο τραπέζι και την μερική και χρονικά περιορισμένη κρατικοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων. Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να υπαχθεί, για παράδειγμα, η σκληρά δοκιμαζόμενη Lufthansa που ετοιμάζεται να ζητήσει βοήθεια εκατομμυρίων αφού εδώ και μέρες τα περισσότερα αεροσκάφη της είναι καθηλωμένα στο έδαφος.

Στο έλεος του κορωνοϊού παραδίδονται την ίδια ώρα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Τις τελευταίες 28 μέρες ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης σημείωσε πτώση 40%. Πρόκειται για τη γρηγορότερη χρηματιστηριακή «βουτιά» που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γερμανία.
 

Πηγή: DW - Κώστας Συμεωνίδης (Bild, Tagesspiegel, Spiegel)
 

Πηγή: skai.gr