Γερμανία- πλημμύρες: "Θέμα ημερών" οι αποζημιώσεις στους πληγέντες, λέει η Μέρκελ

«Θέμα ημερών» είναι η εκταμίευση της έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς τους πληγέντες από τη θεομηνία στη δυτική Γερμανία, δήλωσε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ από τη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση στην περιοχή.

Από το Μπαντ Μούνστεράιφελ που επλήγη ιδιαίτερα από τη σφοδρή κακοκαιρία, η κυρία Μέρκελ υποσχέθηκε ότι «θα γίνει το παν» προκειμένου τα χρήματα να φθάσουν στους δικαιούχους σύντομα και χωρίς γραφειοκρατία.

Αντίθετα, η ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών, όπως οι σιδηροδρομικές γραμμές και οι οδικές αρτηρίες, θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο, διευκρίνισε και ζήτησε «πολλή υπομονή» από τους κατοίκους της περιοχής.

Η Καγκελάριος, συνοδευόμενη από τον Πρωθυπουργό του κρατιδίου και υποψήφιο της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για την Καγκελαρία, 'Αρμιν Λάσετ, συναντήθηκε με τοπικούς παράγοντες, πολίτες και μέλη σωστικών συνεργείων, ενώ επισκέφθηκε και κέντρο συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης.

Αναφερόμενη στο θέμα της έγκαιρης προειδοποίησης για ακραία καιρικά φαινόμενα, το οποίο κυριαρχεί και σήμερα στην πολιτική αντιπαράθεση, η 'Αγγελα Μέρκελ τόνισε ότι οι ειδικές σειρήνες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν στο μέλλον μεγαλύτερο ρόλο στον έλεγχο καταστροφών. «Ίσως μια παλιά καλή σειρήνα να είναι πιο χρήσιμη από ό,τι νομίζατε», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι θα ελεγχθεί ενδελεχώς όλος ο μηχανισμός, προκειμένου να διαπιστωθεί τι λειτούργησε και τι όχι. Σε αυτή τη συζήτηση ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «επρόκειτο για βροχόπτωση άνευ προηγουμένου», επισήμανε η ίδια.

Ο 'Αρμιν Λάσετ από την πλευρά του δικαιολόγησε τα προβλήματα που προέκυψαν στη λειτουργία των σειρήνων, λέγοντας ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα η συντήρησή τους παραμελήθηκε, επειδή θεωρήθηκε ότι δεν υπήρχε πλέον κίνδυνος πολέμου. Τώρα, πρόσθεσε, όλοι παρατηρούμε «πόσο ευάλωτη είναι η κοινωνία όταν ξαφνικά δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα», για αυτό και θα πρέπει και στο μέλλον να έχουμε στη διάθεσή μας και αναλογικά μέτρα.

Ο κ. Λάσετ πάντως, μετά και τη διπλή απολογία στην οποία υποχρεώθηκε, αφού «συνελήφθη» από τις τηλεοπτικές κάμερες να γελάει, ενώ ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ εξέφραζε τη θλίψη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τις καταστροφές στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, παραμένει στο στόχαστρο της κριτικής και για τη διαχείριση της πληροφορίας που διέθετε η κυβέρνησή του για επικείμενη κακοκαιρία την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την Muenchner Merkur, η κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας είχε ενημερωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες για ενδεχόμενες πλημμύρες, αλλά ο 'Αρμιν Λάσετ εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι «δεν υπήρξαν ουσιαστικά προβλήματα» στη λειτουργία του συστήματος. Επιπλέον, ενώ υπήρχε η προειδοποίηση για τη θεομηνία, ο ίδιος ο κ. Λάσετ δεν ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα ενόψει της αναμέτρησης της 26ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα μάλιστα με τους βρετανικούς Times, ήδη από την περασμένη Κυριακή ο μηχανισμός πρόληψης καταστροφών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είχε διαβιβάσει τη σχετική προειδοποίηση στα ενδιαφερόμενα κρατίδια. Η εμπειρογνώμονας σε θέματα βροχοπτώσεων και πλημμύρας Χάνα Κλόκε κάνει μάλιστα λόγο για «μνημειώδη αποτυχία». Όπως επισημαίνει μάλιστα η εφημερίδα Bild, το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας είχε ήδη εξετάσει ενδεχόμενα μέτρα από τη Δευτέρα, καθώς ένα τέτοιο γεγονός «μπορούσε να προβλεφθεί». Επιπλέον, αν και ο κ. Λάσετ δήλωσε ότι «η ομάδα κρίσης λειτουργεί όλο το 24ωρο», στην πραγματικότητα, όπως γράφει η Muenchner Merkur, υπήρχε μόνο «προσωπικό συντονισμού», όπως παραδέχθηκε το κρατιδιακό υπουργείο Εσωτερικών. «Η διαφορά είναι κάτι περισσότερο από θέμα λεξιλογίου», σχολιάζει η εφημερίδα. Επιπλέον, η Rheinische Post αναφέρει σήμερα ότι η απειλή πλημμύρας για την περιοχή Ερφστατ-Μπλέσεμ ήταν γνωστή από καιρό, όπως προκύπτει από εσωτερικό έγγραφο του κρατιδιακού υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο 'Αρμιν Λάσετ όμως, ακόμη και την περασμένη Τετάρτη, βρισκόταν σε προεκλογική περιοδεία, στη Στουτγκάρδη, ενώ ακύρωσε τη συμμετοχή του στην ημερίδα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) στη Βαυαρία μόλις την τελευταία στιγμή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ