Γερμανία: Οργή βιομηχάνων για τις καθυστερήσεις εμβολιασμών

17 από τα 20 υψηλότερα κτήρια της Γερμανίας βρίσκονται στη Φρανκφούρτη. Προ κορωνοϊού δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από ολόκληρη την ιεραρχία μπαινόβγαιναν καθημερινά στις συνηθισμένες ώρες και συνωστίζονταν στους ανελκυστήρες για να φτάσουν στην ώρα τους στα γραφεία. Στους “Δίδυμους Πύργους” των κεντρικών της Deutsche Bank εργάζονται συνήθως 2.500 τραπεζίτες απλωμένοι σε 38 ορόφους.

Εδώ και πολλούς μήνες τα γραφεία τους έχουν ερημώσει. Κι όταν χρειαστεί να έρθουν οι εργαζόμενοι καμιά φορά στο χώρο εργασίας τους πρέπει να περιμένουν ουρά στο ασανσέρ. Μόνο λίγοι επιτρέπεται να μπουν για να μην γίνει η πορεία προς τους επάνω ορόφους επικίνδυνη. το πότε αναμένεται η επιστροφή στην εργασιακή καθημερινότητα είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Η γερμανική κυβέρνηση υποσχέθηκε επιτάχυνση των εμβολιασμών, αλλά από τη θεωρία στην πράξη μεσολαβεί μεγάλη χρονική διαφορά.

“Σκανδαλωδώς αργοί” οι εμβολιασμοί

Σε αυτήν τη δύσκολη φάση πολλοί επιχειρηματικοί όμιλοι, εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο, όπως η Deutsche Telekom και η Allianz, αλλά και επιχειρηματικοί, οικονομικοί σύνδεσμοι και ενώσεις συμφερόντων πρότειναν να συνενώσουν τις δυνάμεις τους και να προχωρήσουν οι ίδιες σε εμβολιασμούς των απασχολουμένων τους, των οικογενειών τους και ενδεχομένως, αναλόγως των δυνατοτήτων τους, και απλών πολιτών. Αυτό προκύπτει από σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας die Welt, Μάλιστα η πρόταση ενδεχομένως να γίνει αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση εκπροσώπων της οικονομίας με την καγκελάριο Μέρκελ. Η βραδύτητα των εμβολιασμών διογκώνει την οργή των ανθρώπων της οικονομίας. Τα συνεχιζόμενα μέτρα λοκντάουν και οι περιορισμοί στην κινητικότητα έχει προκαλέσει ήδη τεράστια ζημιά στην πρώτη σε μέγεθος οικονομία της ΕΕ. Τα στοιχεία που δημοσιεύονται στον πίνακα ελέγχου εμβολιασμών κατατάσσουν τη Γερμανία στους ουραγούς. Μέχρι προχθές Τετάρτη 03 Μαρτίου η χώρα παρέλαβε 10,4 εκ. δόσεις, αλλά εξ αυτών το 1/3, δηλαδή 3,5 εκ. δόσεις, παραμένουν καλά φυλαγμένες στα ψυγεία.

Σύμφωνα με ανάλυση της διαδικτυακής πύλης „Our World Data“ η Βρετανία μέχρι την περασμένη Τρίτη 02 Μαρτίου ήταν 4 φορές πιο γρήγορη στους εμβολιασμούς με 31,8 δόσεις ανά 100 κατοίκους από ότι η Γερμανία με 7,9 δόσεις ανά 100 κατοίκους. Πιο γρήγορα από τη Γερμανία εμβολιάζουν η Ελλάδα, η Πολωνία και η Πορτογαλία. Ο Κλάους Γιόζεφ Λουτς, διευθύνων σύμβουλος του αγροτοβιομηχανικού ομίλου Baywa χαρακτήρισε “σκανδαλώδη αργό” τον ρυθμό εμβολιασμών και δήλωσε ότι η εταιρεία του θα προμηθευτεί με δικά της έξοδα εμβόλια για τους 20.000 εργαζομένους της. “Δεν αντιλαμβάνομαι πώς είναι δυνατόν οι οικογενειακοί γιατροί, που κάθε χρόνο εμβολιάζουν τους ασθενείς τους με μέχρι 25 εκ. εμβόλια γρίπης, δεν συμμετέχουν στην εμβολιαστική ομάδα. Ο Λουτς ζητά την παραίτητη του επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών Τόμας Μέρτενς.

Στη μάχη οι γιατροί εργασίας

Ετσι μεγάλοι όμιλοι, επιχειρήσεις και ενώσεις θέλουν να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο των εμβολιασμών. Από την Allianz, τον μεγαλύτερο όμιλο ασφαλίσεων στη Γερμανία, έγινε γνωστό, ότι γίνονται προετοιμασίες για να δοθεί η δυνατότητα σε όλες και όλους τους εργαζόμενους στη Γερμανία να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. „Σχεδιάζουμε τη δημιουργία μέχρι και 25 εμβολιαστικών οδών στις κτηριακές μας εγκαταστάσεις” διαβεβαίωσε εκπρόσωπος της Allianz. „Προετοιμαζόμαστε από τώρα για να ξεκινήσουμε, όταν θα υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά εμβόλια και γίνουν εφικτοί εμβολιασμοί των εργαζομένων μας σύμφωνα με την Εθνική Εμβολιαστική Στρατηγική”. Στους διευθυντικούς ορόφους γίνονται κι άλλες σκέψεις. Να επεκταθούν οι εμβολιασμοί και στους συγγενείς των εργαζομένων, αλλά γιατί όχι, και σε πολίτες που δεν είναι εργαζόμενοί τους. Τα Γερμανικά Ταχυδρομεία, η Telekom και η Siemens, κι άλλοι κολοσσοί, διαβεβαίωσαν την Welt ότι επιθυμούν και από τη δική τους πλευρά να ενισχύσουν τους εμβολιασμούς με τις δικές τους δυνάμεις. Τους εμβολιασμούς θα αναλάβουν οι γιατροί εργασίας, που διαθέτουν όλα τα επιχειρηματικά συγκροτήματα.

Στη Γερμανία υπάρχουν 12.000 γιατροί εργασίας και είναι πανέτοιμοι να βοηθήσουν. Η εμπειρία τους είναι αδιαμφισβήτητη, γιατί κάθε χρόνο εμβολιάζουν χιλιάδες εργαζόμενους με το εμβόλιο κατά της κοινής γρίπης. Στο στρατηγικό σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται μεν, αλλά όχι άμεσα. Αλλά και οργανώσεις εργοδοτών στέλνουν μηνύματα στήριξης. “Είναι απαράδεκτο ένα εκατομμύριο δόσεις, που δεν προορίζονται για την δεύτερη δόση, να βρίσκονται φυλαγμένες” αναφέρεται σε σχέδιο της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Γερμανικών Εργοδοτικών Συνδέσμων (BDA). Ένα είναι σαφές: η οικονομία δεν μπορεί άλλο να περιμένει. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου κάθε εβδομάδα λοκντάουν, που ισχύει από Δεκέμβριο στη Γερμανία, κοστίζει με όρους διαφυγόμενης προστιθέμενης αξίας 2,5 δις ευρώ.

Πηγή: DW