Γερμανία: Οι ακροδεξιοί που συνελήφθησαν είχαν σκοπό να «χτυπήσουν» τεμένη

Τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης που συνελήφθησαν την Παρασκευή στη Γερμανία, στο πλαίσιο ευρείας αντιτρομοκρατικής έρευνας, σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον τεμενών στο πρότυπο της επίθεσης στο Κράιστσερτς, μεταδίδουν σήμερα γερμανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel και την εφημερίδα Bild, η οργάνωση, δώδεκα μέλη της οποίας τέθηκαν υπό κράτηση έπειτα από εφόδους σε ολόκληρη τη Γερμανία την Παρασκευή, ήθελε να διαπράξει επιθέσεις σε μουσουλμανικούς χώρους λατρείας, κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Σκόπευε να μιμηθεί την επίθεση στο Κράιστσερτς, στη Νέα Ζηλανδία, που προκάλεσε τον θάνατο 51 ανθρώπων σε δύο τεμένη πέρυσι. Οι δράστες θα χρησιμοποιούσαν κυρίως ημιαυτόματα όπλα.

Ο φερόμενος ως αρχηγός της ομάδας, γνωστός και υπό παρακολούθηση από τις αρχές εδώ και αρκετούς μήνες, είχε περιγράψει λεπτομερώς τα σχέδιά του σε μια συνάντηση που οργανώθηκε με τους συνεργούς του την περασμένη εβδομάδα. Οι ερευνητές έμαθαν για τις προθέσεις τους χάρη σε έναν πληροφοριοδότη, που κατάφερε να διεισδύσει στην οργάνωση, σύμφωνα με τα δύο γερμανικά ΜΜΕ.

Οι αστυνομικές αρχές βρήκαν, κατά τη διάρκεια των εφόδων σε 13 σημεία σε πέντε γερμανικά κρατίδια, «μαχαίρια», «βαλλίστρες», «χειροβομβίδες», όπως και μια «κυνηγητική καραμπίνα» κι ένα «περίστροφο».

Τέσσερις εκ των συλληφθέντων θεωρούνται ύποπτοι για τη σύσταση «ακροδεξιάς οργάνωσης τρομοκρατικού χαρακτήρα», ενώ οι υπόλοιποι 8 βαρύνονται με υποψίες ότι παρείχαν «οικονομική» στήριξη και «βοήθεια για να αποκτήσουν όπλα», σύμφωνα με την εισαγγελία.

Μεταξύ των υπόπτων, όλοι τους γερμανικής υπηκοότητας, βρίσκεται ένας αστυνομικός από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, που τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με την Bild, στόχος του ήταν να «ξεκινήσει έναν εμφύλιο πόλεμο» στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ