Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στις επόμενες εθνικες εκλογές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Zeit».

Η εφημερίδα επικαλείται «πολλές πηγές στο κόμμα και την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD». Όπως γράφει «ο νυν αντικαγκελάριος αναφέρθηκε επανειλημμένα σε προσωπικές συζητήσεις των δύο συμπροέδρων του κόμματος, της Σάσκια Έσκεν και του Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, ως ο υποψήφιος που επιθυμούν οι σοσιαλδημοκράτες πρωθυπουργοί κρατιδίων, οι επικεφαλής του κόμματος στα κρατίδια και τα κορυφαία στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας».

Σημειώνει μάλιστα ότι «Ακόμα και ο (αριστερίζων) πρόεδρος της Νεολαίας του κόμματος (Juso), ο Κέβιν Κιούνερτ, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι προτίθεται να υποστηρίξει τον υπουργό Οικονομικών ως υποψήφιο καγκελάριο. Επιπλέον, οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της αριστερης πτέρυγας, του ισχυρότερου ρεύματος εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας και μέχρι τώρα μάλλον επιφυλακτικοί απέναντι σε μια τέτοια προοπτική, φέρονται να τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας του Σολτς για την καγκελαρία», συμπληρώνει η εβδομαδιαία εφημερίδα του Αμβούργου. 

«Ο λόγος για την αλλαγή διαθεσεων των πρώην εσωκομματικών του πολιτικών αντιπάλων είναι η αποφασιστική πολιτική δαπανών του υπουργού Οικονομικών για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού, καθώς και στρατηγικές εκτιμήσεις. Σε περιόδους αβεβαιότητας, θα ήταν πλεονέκτημα να κατέλθει το SPD στον προεκλογικό αγώνα με έναν υποψήφιο καγκελάριο, τον οποίο οι πολίτες γνωρίζουν και εμπιστεύονται, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες θα έχουν ως υποψήφιο καγκελάριο κάποιον ο οποίος έχει ελάχιστη ή καθόλου ηγετική εμπειρία σε ομοσπονδιακό επίπεδο», καταλήγει η Zeit. 

Το δικαίωμα πρότασης υποψηφίων για καγκελάριο ανήκει στους προέδρους του κόμματος. Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, πρόκειται να ανακοινώσουν επίσημα ποιος θα αγωνιστεί για την διαδοχή της καγκελάριου Μέρκελ για το SPD στις ομοσπονδιακές εκλογές το φθινόπωρο του 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ