Κλείσιμο

Γερμανία: Νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους της SIEMENS

Διαστάσεις παίρνει στη Γερμανία υπόθεση διαφθοράς στον όμιλο SIEMENS, μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε την Πέμπτη από την εισαγγελία του Μονάχου, σε βάρος ενός ακόμη ενός μέλους του διοικητικού συμβουλίου του κλάδου τηλεπικοινωνιών του ομίλου και άλλων τεσσάρων συνεργατών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας, στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται συνολικά 12 στελέχη που θεωρούνται ύποπτα για υπεξαίρεση 20 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία της επιχείρησης, από το 2002, τα οποία μετέφεραν στο εξωτερικό, μέσω μυστικών λογαριασμών και «εταιρειών μαϊμού» στην Ελβετία και το Λίχτενστάιν και προορίζονταν, πιθανότατα, για μίζες και δωροδοκίες σε χώρες του εξωτερικού.
Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο η SIEMENS να διέθεσε ένα μέρος των μαύρων χρημάτων προκειμένου να αναλάβει ένα πρότζεκτ στην Ελλάδα, αναφέρει η Suddeutsche Zeitung, επικαλούμενη τις εισαγγελικές αρχές. Συγκεκριμένα αναφέρεται ένα πρότζεκτ που αφορά στην Ολυμπιάδα του 2004, μεταδίδει η ελληνική σύνταξη της Ντόιτσε Βέλε.
Η εισαγγελία εκτιμά ότι με τα χρήματα αυτά δωροδοκήθηκαν στελέχη υπηρεσιών και επιχειρήσεων. Αναφέρεται επίσης ότι μέρος αυτών των χρημάτων θα διατίθεντο για την ανάληψη έργων στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ.
Οι γερμανικές αρχές εκτιμούν ότι έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο μαύρων ταμείων, με πολλά εκατομμύρια ευρώ, τα οποία χρησιμοποιεί η SIEMENS προκειμένου να εξαγοράζει πρόσωπα που θα της ανοίγουν το δρόμο στην ανάθεση έργων.
Εξάλλου, την περασμένη Τετάρτη η γερμανική αστυνομία πραγματοποίησε μεγάλη επιχείρηση, που περιλάμβανε έρευνες σε δεκάδες γραφεία και κατοικίες συνεργατών της SIEMENS στη Γερμανία και στην Αυστρία, στις οποίες συμμετείχαν στελέχη των ιταλικών και ελβετικών δικαστικών αρχών. Την αφορμή για την γιγαντιαία αυτή επιχείρηση έδωσε ανώνυμη καταγγελία, αλλά και πληροφορίες από την Ιταλία και την Ελβετία.
Σταμάτης Ασημένιος
Ελληνική υπηρεσία Ντόιτσε Βέλλε

Πηγή: skai.gr