Γερμανία: Μάχη για τη διαδοχή της Μέρκελ στην ηγεσία των Γερμανών συντηρητικών

Ενώ οι Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες (CDU) εξακολουθούν να παραπαίουν από την χειρότερη εκλογική ήττα στην ιστορία τους στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκαν οι πρώτες υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος. Εκείνη του επί χρόνια συμμάχου της Μέρκελ και υπηρεσιακού υπουργού της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν και του, ειδικού σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Νόρμπερτ Ρέτγκεν. 

O Γενς Σπαν, υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, αρνήθηκε να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, αλλά αναμένεται ότι ο δημοσιονομικά συντηρητικός στυλοβάτης του κόμματος Φρίντριχ Μερτς θα δοκιμάσει για τρίτη φορά να εκλεγεί επικεφαλής του CDU.

Καθώς οι συντηρητικοί είναι έτοιμοι να ζητήσουν για πρώτη φορά τη γνώμη των 400.000 μελών τους, πολλοί στο κόμμα ελπίζουν να διατηρηθεί η ενότητά του. 

«Ο επόμενος επικεφαλής του κόμματος χρειάζεται την πλήρη υποστήριξη του κόμματος, όπως δεν είχε συμβεί στις τελευταίες εκλογές», δήλωσε στις αρχές Νοεμβρίου ο Άρμιν Λάσετ, ο αποτυχών επικεφαλής του κόμματος που αποχωρεί τον Νοέμβριο.

Ενώ ο Μπράουν φαίνεται να υποστηρίζεται από τους συντηρητικούς στην Έσση, πολλοί έχουν αναγάγει την υποψηφιότητά του ως την τελευταία προσπάθεια του στρατοπέδου της Μέρκελ στο CDU να αποκρούσει την υποψηφιότητα Μερτς για αρχηγό του κόμματος.

Η μάχη αναμένεται να δοθεί μεταξύ του Ρέτγκεν ο οποίος είχε εκδιωχθεί από το υπουργικό συμβούλιο της Μέρκελ τη δεκαετία του 2010 και του Φρίντριχ Μερτς, ενός δεξιού πολιτικού που είχε αποτύχει σε δύο προηγούμενες απόπειρές του να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.

Το κατά πόσον ο σχετικά αντιδημοφιλής Μπράουν, ο αποτυχημένος υπουργός Ρέτγκεν ή ο 65χρονος Μερτς αντιπροσωπεύουν πραγματικά την ανανέωση που αναζητά το κόμμα παραμένει ασαφές. «Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο της κομματικής βάσης», δήλωσε ο Πολ Ζίμιακ, γενικός γραμματέας του CDU, καθώς το κόμμα προανήγγειλε την ανανέωσή του.

Πηγή: euractiv.gr