Γερμανία - AfD: «Κλιματικές αλλαγές γίνονται εδώ και... χιλιάδες χρόνια»

Μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν κύρια προτεραιότητα για τη Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες της Δύσης, είναι ο απεγκλωβισμός των υπηκόων τους και των Αφγανών συνεργατών τους από μία χώρα, στην οποία έχει πλέον επικρατήσει το καθεστώς των Ταλιμπάν. Κάποιοι κατάφεραν ήδη να διαφύγουν, μαζί με τις οικογένειές τους. Άλλοι παραμένουν στο Αφγανιστάν και ελπίζουν να απεγκλωβιστούν όσο γίνεται πιο γρήγορα. Αλλά ο Τίνο Κρουπάλα, επικεφαλής του εθνολαϊκιστικού και ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) πιστεύει ότι πρέπει να γίνει μία αυστηρή επιλογή εκείνων που θα έρθουν στη Γερμανία.

«Έχουν ανοίξει τις πόρτες, εμείς δεν το θέλουμε αυτό» ξεκαθαρίζει ο 46χρονος Τίνο Κρουπάλα σε προεκλογική συνέντευξή του στην Deutsche Welle. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους στη χώρα τους. Άλλωστε σήμερα στη Γερμανία - και πρέπει να το τονίσουμε αυτό - έχουμε ήδη περίπου 30.000 Αφγανούς, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής».

Αξιωματική αντιπολίτευση με… φιλοδοξίες

Στο συνέδριο της AfD το 2019 ο Τίνο Κρουπάλα, ελαιοχρωματιστής από το Γκέρλιτς της Ανατολικής Γερμανίας, εξελέγη νέος πρόεδρος του κόμματος μαζί με τον Γιεργκ Μόιτεν, που θεωρείται εκπρόσωπος της πιο μετριοπαθούς πτέρυγας. Στις βουλευτικές εκλογές του 2017 η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» συγκέντρωσε το 12,6% των ψήφων και τελικά αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση, δεδομένου ότι τα δύο πρώτα κόμματα, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), αποφάσισαν να συγκυβερνήσουν για μία ακόμη φορά, ανανεώνοντας τον αποκαλούμενο «μεγάλο συνασπισμό». Φέτος οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην AfD ένα ποσοστό γύρω στο 11%, αλλά μέχρι την Κυριακή δεν αποκλείονται ανατροπές, καθώς το 25% από εκείνους που θα προσέλθουν στις κάλπες δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιον θα ψηφίσει ή δεν εκφράζει σαφή προτίμηση.

Στοχεύοντας στα δεξιά της Χριστιανοδημοκρατίας, η AfD επιμένει σε μία πιο περιοριστική πολιτική για τη μετανάστευση. Ακόμη και για τους Αφγανούς συνεργάτες των Γερμανών δεν μπορεί να θεωρείται αυτονόητο ότι θα καταφύγουν όλοι στη Γερμανία. Θα πρέπει να έρθουν, λέει ο Τίνο Κρουπάλα, «για παράδειγμα όσοι εργάστηκαν ως μεταφραστές για τον γερμανικό στρατό και όχι οι συνεργάτες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, για τους οποίους είναι και δύσκολο να ελέγξουμε ποιος έκανε τι». Στο επίμονο ερώτημα των δημοσιογράφων, εάν για παράδειγμα οι συνεργάτες των γερμανικών πολιτικών ιδρυμάτων θα έπρεπε να απεγκλωβιστούν από το Αφγανιστάν, ο επικεφαλής της AfD δεν δίνει σαφή απάντηση: «Θα πρέπει να δούμε τι ακριβώς έκαναν, γιατί αν απλώς τους πήγαιναν γάλα κάθε πρωί, αυτό δεν λέγεται συνεργασία, κατά τη γνώμη μου».

«Δεν λέμε ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά…»

Κύριος στόχος των επιθέσεων της AfD όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Τελευταία οι εθνολαϊκιστές εξαπολύουν πυρά σε έναν ακόμη πολιτικό αντίπαλο, τους Πράσινους. Θεωρούν ότι οι εξαγγελίες τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ανατρέπουν πολλές ανέσεις στον παραδοσιακό τρόπο ζωής και μάλιστα χωρίς λόγο. Απαντώντας στο ερώτημα, εάν το κόμμα του αμφισβητεί τις επιστημονικές αποδείξεις για την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη να ληφθούν μέτρα, ο Τίνο Κρουπάλα λέει: «Κατ' αρχάς αυτή η άποψη δεν έχει επικρατήσει απολύτως στην επιστήμη, υπάρχουν και άλλες επιστημονικές απόψεις. Από κει και πέρα, εμείς δεν λέμε ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή. Αυτό που λέμε είναι ότι η ανθρώπινη επιρροή στην κλιματική αλλαγή είναι ελάχιστη και η επιρροή της Γερμανίας είναι ακόμα μικρότερη. Κλιματικές αλλαγές γίνονται εδώ και χιλιάδες χρόνια…»

Πηγή: ​​​​​​ DW: Ματίας Σταμ/ Γιάννης Παπαδημητρίου