Κλείσιμο

Γεωργία: Ο εξόριστος Σαακασβίλι θα διοριστεί πρωθυπουργός αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές

Ο εξόριστος, πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι θα αναλάβει πρωθυπουργός της χώρας εάν το κόμμα που έχει ιδρύσει, το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα (MNU) κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, όπως έγινε γνωστό επισήμως σήμερα από το κόμμα αυτό.

Ο 52χρονος Σαακασβίλι έχει ήδη ανακοινώσει ότι ετοιμάζει την επιστροφή του στη Γεωργία, επτά χρόνια αφότου έφυγε από τη χώρα, όταν έληξε η δεύτερη προεδρική θητεία του, το 2013.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του MNU, ο Γκριγκόλ Βασάτζε, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι το κόμμα και οι σύμμαχοί του θα διορίσουν πρωθυπουργό τον Σαακασβίλι, εφόσον κερδίσουν στις εκλογές της 31ης Οκτωβρίου.

Σήμερα, το MNU είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης και έχει συμμαχήσει με πολλά μικρότερα στην προσπάθειά του να ανακτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο που ελέγχεται από το Γεωργιανό Όνειρο του δισεκατομμυριούχου Μπιτζίνα Ιβανισβίλι.

Ο Σαακασβίλι έχει και ουκρανική υπηκοότητα και τον περασμένο Μάιο διορίστηκε επικεφαλής μιας κυβερνητικής επιτροπής που έχει αναλάβει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία. Στη Γεωργία, όπου ήταν πρόεδρος από το 2004 μέχρι το 2013, διώκεται για "κατάχρηση εξουσίας" αλλά ο ίδιος υποστηρίζει ότι η κατηγορία είναι πολιτικά υποκινούμενη.

Η Τέα Τσουλουκιάνι, η υπουργός Δικαιοσύνης της Γεωργίας, είπε ότι ο Σαακασβίλι θα συλληφθεί μόλις περάσει τα σύνορα όμως εάν το Γεωργιανό Όνειρο χάσει τις εκλογές οι κατηγορίες σε βάρος του πρώην πρόεδρου ενδέχεται να απορριφθούν πολύ γρήγορα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ