Γενίκευση της εμφύλιας σύρραξης

Στη Δυτική Όχθη η εμφύλια σύρραξη των Παλαιστινίων γενικεύεται. Ένοπλοι της Φάταχ εισέβαλαν στο κτίριο του παλαιστινιακού κοινοβουλίου στη Ραμάλα, αλλά και σε άλλα κτίρια που ελέγχει η Χαμάς στη Ναμπλούς.

Στη Γάζα, Παλαιστίνιοι εισέβαλαν στο σπίτι του Γιασέρ Αραφάτ, λεηλατώντας έπιπλα και προσωπικά αντικείμενα του ιστορικού ηγέτη και συμβόλου της Φάταχ.

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια απορρίπτει την ίδρυση χωριστού παλαιστινιακού κράτους στη Λωρίδα της Γάζαςαπορρίπτει την ίδρυση χωριστού παλαιστινιακού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται το Σάββατο στην γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό ο Χανίγια τονίζει ότι η Γάζα ανήκει σε όλον τον παλαιστινιακό λαό και όχι μόνο στη Χαμάς.

Η ίδρυση χωριστού παλαιστινιακού κράτους δεν είναι στην ημερήσια διάταξη και ούτε πρόκειται να είναι, επισημαίνει.

Εν τω μεταξύ, ψήφο εμπιστοσύνης στον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς έδωσαν οι αραβικές κυβερνήσεις που συμμετείχαν στην έκτακτη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο.

Οι άραβες υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στο παλαιστινιακό Κοινοβούλιο στο οποίο κυριαρχεί η Χαμάς και καταδίκασαν τις εγκληματικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, ενέργειες στη λωρίδα της Γάζας.

Την πλήρη υποστήριξή τους στον παλαιστίνιο πρόεδρο εξέφρασαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γερμανία, ενώ Ρωσία, Ιαπωνία και Ιράν ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό της ενδοπαλαιστινιακής σύγκρουσης στη Γάζα.

Πραξικόπημα κατά της νομιμότητας χαρακτήρισε η Χαμάς το διορισμό από τον πρόεδρο Αμπάς, του ανεξάρτητου βουλευτή Σαλάμ Φαγιάντ στη θέση του πρωθυπουργού.

Οι αραβικές κυβερνήσεις πρέπει να μείνουν έξω από τη διαμάχη για την εξουσία μεταξύ Χαμάς και Φάταχ, δηλωσε ο ηγέτης της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι μέσω του Αλ Τζαζίρα.
Πρόσθεσε ότι η μόνη λύση είναι η εγκαθίδρυση ενός ενιαίου δημοκρατικού κράτους, όπου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα ζουν μαζί.

Την ίδια ώρα, η Χαμάς καταβάλλει προσπάθειες για την απελευθέρωση του Βρετανού δημοσιογράφου του BBC, Άλαν Τζόνστον, που κρατείται αιχμάλωτος εδώ και τρεις μήνες, στη Γάζα.

Ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ, δήλωσε ότι εκείνοι που τον κρατούν πρέπει να αντιληφθούν ότι η υπόθεση αυτή δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

Βοήθεια και στον Λίβανο. Τα μέλη του Αραβικό Συνδέσμου υποσχέθηκαν επίσης να βοηθήσουν το Λίβανο, στους προσφυγικούς καταυλισμούς του οποίου επεκτείνεται η ένταση μεταξύ των δυο παλαιστινιακών οργανώσεων.

Η Φάταχ, που ελέγχει ως επί το πλείστον τους παλαιστινιακούς καταυλισμούς, έχει προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε ένοπλη παρουσία της Χαμάς.

Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, τοπικός αξιωματούχος της Χαμάς διεσώθη από απόπειρα δολοφονίας με χειροβομβίδα σε καταυλισμό κοντά στη Σιδώνα, χωρίς να τραυματισθεί.

Στην Ουάσινγκτον ο Ολμέρτ. Οι τελευταίες εξελίξεις στα Παλαιστινιακά εδάφη θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ με τον αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα.

Θα έχουν προηγηθεί συναντήσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κ. Ολμέρτ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να συζητήσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης πολυεθνικής δύναμης κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και του εδάφους της Γάζας για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου όπλων, ενώ θα τεθεί θέμα στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Πηγή: skai.gr