Γάλλος ειδικός: «Φάτε τηγανητές πατάτες. Πιείτε κρασί. Κάντε σεξ» - Απολαύσεις ζωής

Οι άνθρωποι πρέπει να απολαμβάνουν μικρές υπερβολές, χωρίς να αισθάνονται ενοχές, είναι το μήνυμα του πρώην προέδρου του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου όπως μεταδίδει το RTL. 

Τέτοιες απολαύσεις είναι απαραίτητες για την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου, σύμφωνα με τον Κάγιατ, ο οποίος επισημαίνει ότι η συνεχής άρνηση που διαδίδεται από οργανισμούς, κυβερνήσεις και ορισμένους γιατρούς είναι στην πραγματικότητα επιβλαβής για το μυαλό, ενώ κάνει μικρή διαφορά στο σώμα.

Μιλώντας στον Adam Sage στους «The Times», ο Κάγιατ αναφέρει ότι οι κίνδυνοι για την υγεία από την απόλαυση τσιπς, κρέατος και αλκοόλ διογκώνονται από γιατρούς, οι οποίοι ενδιαφέρονται να επιβάλουν το «υγιεινό» όραμά τους για την κοινωνία. 

Παρόλο που τέτοιες επιρροές, αποφεύγοντας δηλαδή το κρασί και το κρέας, δείχνουν ότι οι άνθρωποι «θα είναι σε θέση να αποφύγουν τη γήρανση, την ασθένεια και το θάνατο», ο ογκολόγος υποστηρίζει ότι «αυτό είναι λάθος, καθώς όλοι θα αρρωστήσουμε και όλοι θα πεθάνουμε».

«Χρειάζεται ισορροπία»

Στην ουσία, ο Khayat λέει ότι οι άνθρωποι «χρειάζονται ισορροπία» και, αφού συνιστά οι άνθρωποι να πίνουν κρασί και να κάνουν σεξ, λέει, «η ζωή χωρίς ευχαρίστηση δεν έχει νόημα».

Το άρθρο των «The Times», με τίτλο «Η εντολή του Γάλλου γιατρού: Φάτε τηγανητές πατάτες. Πιείτε κρασί. Κάντε σεξ», σημειώνει: «Το έργο του αποτελεί, εν μέρει, μέρος της γαλλικής απάντησης στις εκστρατείες που αντλούν έμπνευση από τους Αγγλοσάξονες και υποστηρίζουν τη δίαιτα, την αποχή και τον ασκητισμό -μια βολή από το Παρίσι προς την κατεύθυνση της καθηγήτριας Ντέιμ Σάλι Ντέιβις, πρώην επικεφαλής του βρετανικού συστήματος υγείας, η οποία προειδοποίησε τις γυναίκες ότι κάθε ποτήρι κρασιού αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, ή της Κρίστι Φανκ, της γνωστής ογκολόγου χειρουργού του Μπέβερλι Χιλς, η οποία ζητεί από αυτές να σταματήσουν και την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων».

Ενώ τα σχόλια του Khayat δημιούργησαν «έντονη δημόσια συζήτηση» σύμφωνα με τους The Times, χαιρετίστηκαν από πολλούς στη Γαλλία, με τον Le Figaro να επαινεί το «θετικό και απελευθερωτικό του μήνυμα».