Γαλλογερμανικός άξονας: Σολτς σε Μακρόν - Να συνεργαστούμε για μετανάστευση, ασφάλεια συνόρων

Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως καγκελάριος της Γερμανίας, ο Όλαφ Σολτς επισκέφθηκε το Παρίσι επιβεβαιώνοντας το γαλλογερμανικό άξονα, και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τη Γαλλία για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

Μετά την πρώτη του συνάντηση με τον Γερμανό ηγέτη στο Παρίσι την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε τη «σύγκλιση απόψεων» μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Απευθυνόμενος στον Σολτς ως «αγαπητέ Όλαφ» και στον ενικό, ο Μακρόν είπε ότι έχει δει «μια σύγκλιση απόψεων, μια επιθυμία να συνεργαστούν οι χώρες μας και μια σταθερή και αποφασιστική πίστη στην Ευρώπη, την οποία γνώριζα, ήδη, και την οποία θα χρειαστούμε τους επόμενους μήνες και χρόνια». 

Οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση στο Παρίσι εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας και της συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς. 

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, ο Σολτς ζήτησε νέες τετραμερείς συνομιλίες με τη Μόσχα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στα σύνορα της Ουκρανίας, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους. «Θα ξεκινήσουμε περαιτέρω δραστηριότητες για να βεβαιωθούμε ότι η Ουκρανία έχει καλή προοπτική», είπε ο Σολτς. 

«Έχουμε μια καλή βάση που πρέπει να αναζωογονηθεί - για παράδειγμα οι συνομιλίες στο σχήμα της Νορμανδίας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις συνομιλίες μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ουκρανίας με σκοπό την επίλυση της κρίσης. 

Μια Ευρώπη «που είναι ισχυρή» 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μια ημέρα αφότου ο Μακρόν παρουσίασε μια φιλόδοξη ατζέντα για μια «Ευρώπη που είναι ισχυρή στον κόσμο» με τη Γαλλία να αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία του 27μελούς Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους. 

Μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Σολτς θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και την επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ενόψει της συνόδου κορυφής του μπλοκ την επόμενη εβδομάδα. Η ευρωπαϊκή απάντηση στην πανδημία του Covid-19 και η κλιματική κρίση, οι εντεινόμενες εκκλήσεις για διπλωματικό μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων στην Κίνα και η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας πρόκειται να κυριαρχήσουν σε αυτές τις συζητήσεις. 

Ο Σολτς προειδοποίησε ήδη τη Μόσχα την Πέμπτη για «συνέπειες» στον αγωγό Nord Stream 2, ένα ρωσικό πρότζεκτ για την παράδοση φυσικού αερίου στη Γερμανία και μια σημαντική πηγή τριβών με πολλούς εταίρους. Ενώ οι δυτικές δυνάμεις απειλούν με νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, το πρότζεκτ θα μπορούσε σύντομα να παίξει κεντρικό ρόλο.
 

Πηγή: france24.com