Η Γαλλο-Ιρανή ερευνήτρια Φαρίμπα Αντελκάχ οδηγήθηκε ξανά στη φυλακή - Αντίδραση από γαλλικό ΥΠΕΞ

H Γαλλο-Ιρανή ερευνήτρια Φαρίμπα Αντελκάχ, που κρατείται στο Ιράν από το 2019 και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό το 2020, οδηγήθηκε εκ νέου στη φυλακή στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή στήριξής της στο Παρίσι.

«Μαθαίνουμε με έκπληξη και αγανάκτηση την επιστροφή στη φυλακή του Εβίν της Φαρίμπα Αντελκάχ», ανακοίνωσε αυτή η επιτροπή σε ένα δελτίο τύπου, καταγγέλλοντας την «κυνική» συμπεριφορά της ιρανικής εξουσίας, που χρησιμοποιεί την υπόθεση της ερευνήτριας «με γνώμονα εξωτερικούς ή εσωτερικούς σκοπούς που παραμένουν δυσνόητοι».

«Την ώρα που η πανδημία Covid συνεχίζει να σαρώνει (τη χώρα) η ιρανική κυβέρνηση θέτει εσκεμμένα σε κίνδυνο την υγεία και ακόμα και τη ζωή της Φαρίμπα Αντελκάχ με τον θάνατο υπό κράτηση του ποιητή και σκηνοθέτη Μπακτάς Αμπτίν το περασμένο Σάββατο να δείχνει την ανικανότητά της ή την κακή πρόθεσή της να εγγυηθεί την ασφάλεια των κρατουμένων της», εκτιμά η επιτροπή.

Συλληφθείσα τον Ιούνιο του 2019 και καταδικασθείσα τον Μάιο του 2020 σε κάθειρξη πέντε ετών για επιθέσεις στην εθνική ασφάλεια, η Γαλλο-Ιρανή ερευνήτρια είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον Οκτώβριο του 2020.

Από την πλευρά του, το γαλλικό ΥΠΕΞ ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση της Φαρίμπα Αντελκάχ.

«Η απόφαση να οδηγηθεί εκ νέου στη φυλακή, την οποία καταδικάζουμε, μπορεί να έχει μονάχα αρνητικές επιπτώσεις στη σχέση μεταξύ της Γαλλίας και του Ιράν και να μειώσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών», τονίζει το γαλλικό υπουργείου Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ