Γαλλική παρέμβαση για το Ιράκ

Το Παρίσι υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο Ιράκ.

Δεν θα υπάρξει άλλη λύση εκτός από την πολιτική. Πάντα εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση και ότι είναι αναγκαίος ένας ορίζοντας αποχώρησης, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Φρεντερίκ Ντεζανιό.

Η αποχώρηση θα πρέπει να γίνει με προοδευτικό και συντονισμένο τρόπο και να εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των ιρακινών αρχών, συνέχισε ο εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας ότι η πολυεθνής δύναμη που βρίσκεται στο Ιράκ αναπτύχθηκε εκεί βάσει της απόφασης 1723 του ΟΗΕ, με την οποία ανανεώθηκε η εντολή της δύναμης αυτής.

Η Γαλλία προσυπογράφει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που υπενθυμίζει ακριβώς στην απόφαση αυτή ότι ο στόχος είναι η ολοκλήρωση της θητείας της πολυεθνούς δύναμης και το τέλος της παρουσίας της στο Ιράκ, εκτίμησε η ίδια πηγή.

Ερωτηθείς για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, την ημέρα της έκτης επετείου των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι η μάχη πρέπει να είναι χωρίς συμβιβασμούς, όπως θα πρέπει επίσης να καταπολεμηθούν τα αίτια τα οποία την τροφοδοτούν και να γίνουν σεβαστές οι θεμελιώδεις ελευθερίες.

Ο αhspace=4μερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ θα δυσκολευτούν να διατηρήσουν και τον επόμενο χρόνο τα επιπλέον στρατεύματά που έστειλαν στο Ιράκ φέτος, όποια κι αν είναι η κατάσταση στο ιρακινό έδαφος.

Ο στρατηγός προειδοποίησε, δεύτερη ημέρα της ακρόασης του ενώπιον του Κογκρέσου, για τους κινδύνους που υπάρχουν στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αποσύρουν πρόωρα τα στρατεύματά τους και επισήμανε ότι αν και πρότεινε στον πρόεδρο Μπους ότι μπορεί να αποσυρθούν 30 χιλιάδες άνδρες μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, είναι αναγκαίο να παραμείνουν εκεί οι υπόλοιπες 130 χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες, έως ότου οι δυνάμεις της Βαγδάτης είναι ικανές να εγγυηθούν την ασφάλεια.

Ο στρατηγός Πετρέους επισήμανε ότι υπάρχει βελτίωση στον τομέα της ασφάλειας και η βία έχει μειωθεί, αν και υπάρχουν ακόμα προβληματικές περιοχές και εκτίμησε πως η διατήρηση των στρατευμάτων στο ιρακινό έδαφος θα επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τα κέρδη που αποκομίσαμε.

Επισήμανε πάντως ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας γίνονται όλο και πιο ικανές και ανέφερε ότι υπάρχουν 140 τάγματα του ιρακινού στρατού και της αστυνομίας, 95 από τα οποία είναι ικανά να ηγηθούν επιχειρήσεων με κάποια υποστήριξη από τις αμερικανικές και άλλες συμμαχικές δυνάμεις.
Πηγή: skai.gr