Γαλλία: Υπό έλεγχο η καταστροφική φωτιά στη Μασσαλία


Τουλάχιστον 2.700 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ξένοι τουρίστες, απομακρύνθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας από τη μεσογειακή ακτή κοντά στη Μασσαλία (νοτιοανατολική Γαλλία), για να γλιτώσουν από μεγάλη πυρκαγιά που τέθηκε στο μεταξύ υπό έλεγχο αφού κατέστρεψε περισσότερα από 10.000 στρέμματα.

Η πυρκαγιά άφησε εικόνες καταστροφής στην περιοχή αυτή: απανθρακωμένα δέντρα, καμένες κατασκηνώσεις, σοκαρισμένες οικογένειες μετά την απομάκρυνσή τους στη διάρκεια της νύχτας, μερικές φορές διά θαλάσσης.

«Η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε το μεσημέρι τοπικός αξιωματούχος των πυροσβεστών. Η φωτιά τέθηκε «υπό έλεγχο» όταν κατασβέστηκαν οι πιο σημαντικές εστίες.

Τουλάχιστον 2.700 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους Γάλλοι και ξένοι τουρίστες, χρειάστηκε να απομακρυνθούν από την περιοχή αυτή των ακτών της Μεσογείου που περιβάλλεται από πεύκα και δάση, δυτικά της Μασσαλίας.

«Μια μεγάλη ανακούφιση είναι ότι δεν υπάρχουν θύματα. Γιατί θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλά θύματα: δύο παραθεριστικά χωριά καταστράφηκαν και κατά μήκος της διαδρομής της πυρκαγιάς υπήρχαν σπίτια που υπέστησαν ζημιές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκαμπί Μαρού, δήμαρχος της Μαρτίγκ, της κοινότητας που επλήγη περισσότερο από την πυρκαγιά.

«Ήταν πανικός, έπρεπε να κατέβουμε στην παραλία και βλέπαμε τις φλόγες να πλησιάζουν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαρίζ Εσκουντέρ, 83 ετών, που ήταν σε διακοπές μαζί με την οικογένεια και τα δισέγγονά της σε μια κατασκήνωση και βρέθηκε να περνάει τη νύχτα σε ένα στάδιο της Μαρτίγκ.

«Πήρα τους ανθρώπους με το μικρή βάρκα μου για να τους μεταφέρω σε μεγαλύτερα σκάφη, βρισκόμαστε μέσα στον καπνό, στις φλόγες, οι άνθρωποι είχαν πανικοβληθεί», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φιλίπ, ένας υπάλληλος σε διυλιστήριο που διέθεσε το σκάφος του και συνέβαλε στη διάσωση δεκάδων ανθρώπων με έναν αστυνομικό να βρίσκεται επίσης πάνω στο σκάφος.

«Άρχισα να μυρίζω τον καπνό και στη συνέχεια είδα τις φλόγες», λέει ο Μαρκ Λόρεντς, ένας Γερμανός σε διακοπές με τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά τους. Κι εκείνοι μεταφέρθηκαν σε ένα στάδιο όπως και άλλοι Γερμανοί και Ολλανδοί τουρίστες.

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους επί του πεδίου ώστε να αποφευχθεί κάθε αναζωπύρωση και παραμένουν σε επιφυλακή καθώς αναμένονται νότιοι άνεμοι και αυξημένες θερμοκρασίες.

Περίπου 1.800 στρατιώτες καθώς και πυροσβεστικά αεροσκάφη έδωσαν σκληρή μάχη κατά της πυρκαγιάς αυτής που είχε ξεσπάσει χθες γύρω στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα --μέχρι οκτώ χιλιόμετρα μέσα σε δύο ώρες-- και απείλησε αρκετές κοινότητες κατά μήκος της μεσογειακής ακτής, «με τις φλόγες να καταβροχθίζουν ημιαστικές περιοχές, ανάμεσα σε κατοικίες και κάμπινγκ», σύμφωνα με τους πυροσβέστες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ