Γαλλία: Σχεδόν όλοι οι τρόφιμοι γηροκομείων έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου

Η Γαλλία έχει χορηγήσει μια πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 στο σχεδόν 100% των τροφίμων οίκων ευγηρίας και τα τρία τέταρτα έχουν λάβει δύο δόσεις, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε εμβολιαστικό κέντρο στη νότια Γαλλία, ο Βεράν είπε, επίσης, σε δημοσιογράφους ότι πάνω από τα δύο τρίτα όλου του υγειονομικού προσωπικού και το 80% του υγειονομικού προσωπικού άνω των 50 ετών έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση.

Το γεγονός ότι η Γαλλία επικεντρώθηκε στους τροφίμους των οίκων ευγηρίας οδήγησε σε μεγάλη μείωση των θανάτων.

Κατά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμών, στα τέλη Δεκεμβρίου-αρχές Ιανουαρίου, η Γαλλία κατέγραφε περίπου 700 θανάτους την εβδομάδα στα γηροκομεία, με τους θανάτους αυτούς να αντιστοιχούν σε σχεδόν 30% όλων των εβδομαδιαίων θανάτων σε εθνικό επίπεδο.

Έως τις αρχές Μαρτίου, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε περίπου 300, έως τα τέλη Μαρτίου σε 80 και την περασμένη εβδομάδα η Γαλλία ανακοίνωσε λιγότερους από 50 θανάτους σε οίκους ευγηρίας.

Ο Ολιβιέ Βεράν σημείωσε, επίσης, ότι με περίπου 35.000 νέα κρούσματα Covid-19 την ημέρα στη Γαλλία, είναι πολύ νωρίς να σκεφτεί κανείς τη χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις των πολιτών, ενώ επανέλαβε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για την άρση του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, που εφαρμόζεται από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ