Γαλλία: Παρέμβαση εισαγγελέα λόγω Fake News για ραδιενεργή μόλυνση νερού

shutterstock.com
Η γαλλική δικαιοσύνη διενεργεί έρευνα για «δημοσίευση, διασπορά και αναπαραγωγή ψευδών πληροφοριών» μετά την δημοσίευση φήμης για μόλυνση του νερού στη περιφέρεια του Παρισιού με ραδιενεργό ουσία.

Η έρευνα, η οποία ανακοινώθηκε από την εισαγγελία του Παρισιού χθες το βράδυ, αφορά φήμη που μεταδόθηκε αρχικά μέσω ηχητικού μηνύματος σε εφαρμογές όπως το WhatsApp. Μία γυναίκα που δήλωνε νοσοκόμα σε νοσοκομείο του Παρισιού έλεγε ότι δεν πρέπει να καταναλωθεί νερό της βρύσης λόγω μόλυνσης.

Το μήνυμα εμφανίσθηκε έπειτα από ανακοίνωση μίας ένωσης που έκανε λόγο για την παρουσία τριτίου, ραδιενεργού ουσίας, στο νερό της βρύσης, χωρίς ωστόσο να ξεπερνά τα όρια που έχουν θέσει οι υγειονομικές αρχές.

Οι αρχές απέκλεισαν με χθεσινή ανακοίνωση ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα στο νερό τις τελευταίες ημέρες. «Δεν υπάρχει πρόβλημα στο νερό, είναι εξαιρετικό για το σύνολο του πληθυσμού», δήλωσε στο AFP ο γενικός διευθυντής της Υγειονομικής Υπηρεσίας της περιφέρειας Ιλ-ντε-Φρανς Ορελιέν Ρουσό.

Η Δημόσια Υπηρεσία Υδρευσης της Ιλ-ντε-Φρανς (SEDIF), διαβεβαίωσε επίσης ότι το νερό της βρύσης μπορεί να καταναλωθεί χωρίς κίνδυνο.

Οι αναλύσεις του νερού έδειξαν επίπεδο ραδιενέργειας κατά μέσον όρο στα 9 becquerels ανά λίτρο, πολύ χαμηλότερο το ευρωπαϊκού ορίου που έχει τεθεί στα 100 Bq/l. Το αντίστοιχο όριο αναφοράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βρίσκεται στα 10.000 Bq/l.