Γαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν τίμησε τα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέτισε σήμερα φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων, συμμετέχοντας σε μια «στιγμή περισυλλογής» ανήμερα της επετείου, που από το 2019 έχει κηρυχθεί Εθνική Ημέρα Μνήμης των σφαγών του 1915.

Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε στην Πλατεία του Καναδά και στάθηκε μπροστά στο μνημείο της γενοκτονίας που αναγέρθηκε το 2003, μαζί με τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό, την πρέσβειρα της Αρμενίας Χασμίκ Τολμαγιάν και τους συμπροέδρους του Συντονιστικού Συμβουλίου των αρμενικών οργανώσεων της Γαλλίας, Αρά Τορανιάν και Μουράντ Παπαζιάν.

Εντός της ημέρας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, ακολουθώντας το παράδειγμα περίπου άλλων τριάντα χωρών σε όλον τον κόσμο.

Τον Φεβρουάριο του 2019 ο Μακρόν είχε ανακοινώσει ότι η 24η Απριλίου θα τιμάται ως Εθνική Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας, την οποία αναγνώρισε η Γαλλία πριν από 20 χρόνια, στις 29 Ιανουαρίου 2001. Είναι η πρώτη φορά ωστόσο που ο πρόεδρος συμμετέχει στους επίσημους εορτασμούς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 1,2-1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι σκοτώθηκαν κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους στρατιώτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που τότε ήταν σύμμαχος της Γερμανίας και της Αυστροουγγαρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ