Γαλλία: Ύστατη μάχη Μακρόν για δημιουργία συνασπισμού – Συνάντηση με τους επικεφαλής των κομμάτων

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών, Κριστιάν Ζακόμπ, επανέλαβε τη Δευτέρα ότι αντιτίθεται στη σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας με τον Μακρόν

Ύστατη μάχη για να αποκτήσει λειτουργική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μέσω συνασπισμού, θα δώσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αποφάσισε να συναντηθεί διαδοχικά την Τρίτη και την Τετάρτη με τους επικεφαλής «των κομμάτων που σκοπεύουν να σχηματίσουν πολιτική ομάδα στη Βουλή», ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τίθεται το ερώτημα πώς θα ληφθούν και εφαρμοστούν οι απαραίτητες αποφάσεις για τη χώρα. Αυτό είναι το νόημα αυτής της συνάντησης με τις πολιτικές δυνάμεις, ανέφεραν κύκλοι προσκείμενοι στην προεδρία.

Ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ αρνήθηκε πάντως ότι η Γαλλία θα είναι ακυβέρνητη με τη νέα σύνθεση του κοινοβουλίου, αλλά παραδέχτηκε ότι «θα χρειαστεί πολλή φαντασία» από το κυβερνών κόμμα καθώς αντιμετωπίζει μια «πρωτοφανή κατάσταση».

Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών (LR) Κριστιάν Ζακόμπ αποδέχτηκε την πρόσκληση, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η πιο πιθανή επιλογή θα ήταν μια συμμαχία του Μακρόν με τους Ρεπουμπλικανούς, το παραδοσιακό κόμμα της γαλλικής δεξιάς, το οποίο έχει 61 βουλευτές. 

Ωστόσο, ο Κριστιάν Ζακόμπ, επανέλαβε τη Δευτέρα ότι αντιτίθεται στη σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας με τον Μακρόν, επιμένοντας ότι το κόμμα του προτίθεται «να μείνει στην αντιπολίτευση».

Άλλες φωνές από τη δεξιά φάνηκαν πιο ανοιχτές, με τον πρώην δεξιό υπουργό Ζαν-Φρανσουά Κοπέ να λέει ότι μια «κυβερνητική συμφωνία μεταξύ Μακρόν και LR είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της ανόδου των άκρων».

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι Ρεπουμπλικανοί να παρέχουν στήριξη κατά περίπτωση, στα νομοσχέδια της κυβέρνησης, καθώς το πρόγραμμά τους είναι παραπλήσια με αυτά της παράταξης Ensemble! («Μαζί») του Μακρόν σε ό,τι αφορά την οικονομία.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ