Κλείσιμο

Γαλλία-Λεμέρ: Λίστα με τις εταιρείες που ίσως χρειαστούν κρατική στήριξη

Η γαλλική κυβέρνηση έχει καταρτίσει κατάλογο με εταιρίες που ίσως χρειαστούν κρατική στήριξη λόγω του κορωνοϊού, είτε με τη μορφή κεφαλαιακής ενίσχυσης είτε ακόμα και εθνικοποίησης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Ο Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Info ότι δεν μπορεί να κατονομάσει τις εταιρίες στη λίστα αυτή, αλλά ότι οι ίδιες γνωρίζουν πως μπορούν να βασίζονται στη στήριξη της κυβέρνησης.

«Η εθνικοποίηση είναι προφανώς η ύστατη λύση, αλλά είναι κάτι που δεν αποκλείουμε», δήλωσε ο Λεμέρ. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε τους πρωταθλητές μας στη βιομηχανία, όπου έχουμε επενδύσει δισεκατομμύρια… να πάνε χαμένοι λόγω της οικονομικής κρίσης μιας βίαιης κατάστασης που έχουμε να δούμε από το 1929», δήλωσε.

Κάποιες γαλλικές εταιρίες, στις οποίες το Δημόσιο κατέχει ποσοστό, έχουν δει την τιμή των μετοχών τους να καταποντίζεται λόγω του κορωνοϊού, με την αυτοκινητοβιομηχανία Renault και την αεροπορική Air France KLM να είναι μεταξύ αυτών με τις μεγαλύτερες πτώσεις.

Ο Λεμέρ παρότρυνε τις μεγάλες εταιρίες να επιδείξουν «μετριοπάθεια» σε ό,τι αφορά τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους τους και επίσης να πληρώνουν τους προμηθευτές τους εγκαίρως. Αυτοί που δεν το κάνουν αυτό, δεν θα είναι σε θέση να λάβουν κρατικές εγγυήσεις για τα δάνειά τους, δήλωσε.

Η κυβέρνηση έχει προσφερθεί να εγγυηθεί έως 300 δισεκ. ευρώ σε επιχειρηματικά δάνεια μέσω εμπορικών τραπεζών στο πλαίσιο της απάντησής της στην οικονομική κρίση που πυροδότησε η πανδημία του κορωνοϊού. Ανακοίνωσε επίσης πακέτο μέτρων ύψους 45 δισεκ. ευρώ –2% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα, η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γαλλία βυθίστηκε στο χαμηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδό της τον Μάρτιο, καθώς τα αυστηρά μέτρα περιορισμού, που επιβλήθηκαν σε εθνικό επίπεδο, είχαν ως αποτέλεσμα να παύσει η δραστηριότητα σε μεγάλα τμήματα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ