Γαλλία: Κάθειρξη 12 ετών σε Γιαζίντι που εξισλαμίστηκε και πολέμησε στο πλευρό της Αλ Κάιντα στη Συρία

Το 2015, ένας 26χρονος Γάλλος, αρμενικής καταγωγής και μέλος της κοινότητας των Γιαζίντι, εντάχθηκε στο συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Σήμερα, ο άνδρας αυτός καταδικάστηκε από γαλλικό δικαστήριο σε κάθειρξη 12 ετών για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Από την ποινή αυτή, ο Αρτιούμ Αλογιάν θα πρέπει να εκτίσει τουλάχιστον τα δύο τρίτα, δεδομένου ότι κρίθηκε «επικίνδυνος», σύμφωνα με την απόφαση που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ειδικού Εφετείου, Νταβίντ Χιλ.

Ο Αλογιάν άκουσε την ποινή ανέκφραστος, ενώ η μητέρα και η σύντροφός του ξέσπασαν σε λυγμούς. «Μην το κάνετε αυτό», τους είπε εκείνος, συνεχίζοντας κατόπιν να τους μιλάει στα κουρδικά, τη μητρική του γλώσσα. Ο Αλογιάν κινδύνευε να καταδικαστεί σε κάθειρξη 30 ετών.

Ο Αρτιούμ Αλογιάν γεννήθηκε πριν από 33 χρόνια στην Αρμενία, που τότε ανήκε ακόμη στην ΕΣΣΔ. Έφτασε στη Γαλλία μαζί τους γονείς του, που δήλωναν πολιτικοί πρόσφυγες, το 2022. Δέκα χρόνια μετά εξισλαμίστηκε, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της οικογένειάς του και της κοινότητας των Γιαζίντι, τους οποίους οι ισλαμιστές θεωρούν αιρετικούς. Έφυγε κατόπιν για την Τουρκία και το 2015 για τη Συρία, χωρίς να το πει στους συγγενείς του, ούτε στη χριστιανή σύντροφό του και μητέρα των δύο παιδιών τους, που γεννήθηκαν το 2008 και το 2010.

Στο δικαστήριο, ο Αλογιάν παραδέχτηκε ότι πολέμησε στις τάξεις του Μετώπου Αλ Νόσρα, επιμένοντας ότι η οργάνωση αυτή δεν είναι τρομοκρατική αλλά «έτσι την βλέπει η Δύση».

«Δεν πιστεύω ότι είναι έγκλημα να πολεμάς έναν τύραννο (σ.σ. τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ). Με το Αλ Νόσρα, πολεμούσαμε στρατιώτες εναντίον στρατιωτών. Δεν σκότωναν ούτε γυναίκες, ούτε αγοράκια» υποστήριξε.

Ο Αλογιάν συνελήφθη στο Χατάι της Τουρκίας τον Αύγουστο του 2016, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και δύο μηνών και κατόπιν, τον Φεβρουάριο του 2019, εκδόθηκε στη Γαλλία. Στην κατοχή του είχε βρεθεί ένα κείμενο, γραμμένο στα γαλλικά, όπου δικαιολογούσε τον ένοπλο τζιχάντ.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ