Γαλλία για Τουρκία - Κοσσυφοπέδιο

Το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ένταξη στην οποία αντιτίθεται ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, δεν θα είναι ένα απλό περιστατικό στη διάρκεια των εργασίων της ευρωπαϊκής συνόδου στις 21 και 22 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την πιθανότητα να μπλοκάρει η Γαλλία στη σύνοδο των Βρυξελλών το τουρκικό ζήτημα, ο κ. Κουσνέρ απάντησε: Να μπλοκάρει; Θεωρώ ότι τίποτα τέτοιο δεν θα είναι χρήσιμο για τη σύνοδο της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο υπουργός επισήμανε ότι ο πρόεδρος Σαρκοζί θεωρεί πως η Τουρκία δεν αποτελεί μέρος της Ευρώπης και αυτό είναι κάτι που το έχει πεί σαφώς. Αλλά ο γάλλος πρόεδρος δεν πρόκειται να μπλοκάρει το θέμα αυτό στη σύνοδο γιατί πιστεύει ότι το σημαντικό πρόβλημα είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το θέμα το σχεδίου της ευρωπαϊκής συνθήκης (σύνταγμα).

Δεν πρέπει να φοβόμαστε το Ισλάμ συνέχισε ο κ. Κουσνέρ απαντώντας στον τσέχο ομόλογό του, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ με τον οποίο είχε συνάντηση και ο οποίος έκρινε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες προκαταλήψεις έναντι του Ισλάμ και της Τουρκίας.

Προς το παρόν έχουμε να διοργανώσουμε ένα δημοψήφισμα για τη διεύρυνση. Και δεν απειλούμεθα από τίποτε. Εξάλλου, έχουμε πολλά χρόνια μπροστά μας για να σκεφτούμε όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας, ανέφερε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι στη Γαλλία θα διενεργηθεί δημοψήφισμα για να εγκριθεί η είσοδος της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί βεβαίωσε, ότι υπό προθεσμία η ανεξαρτησία του Κόσοβου είναι αναπόφευκτη, αλλά ταυτοχρόνως χρειάζεται λίγο χρόνο, ακόμα ώστε να αποφευχθεί η έγερση βέτο στο Συμβούλιο Ασφάλειας που θα μπλοκάρει τις διπλωματικές εξελίξεις.

Την επισήμανση ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι υπό προθεσμία αναπόφευκτη ο κ. Σαρκοζί έκανε μιλώντας με την μέθοδο της τηλεδιάσκεψης στον γάλλο στρατηγό Ερίκ Αρνό, ο οποίος είναι διοικητής του ΝΑΤΟ στο βόρειο τομέα του Κοσόβου, που η πλειοψηφία του πληθυσμού του είναι αλβανική.

Η τηλεδιάσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας βρέθηκε στο αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων στο Παρίσι.

Στον ΟΗΕ γίνονται διαβουλεύσεις αυτό το χρονικό διάστημα πάνω στις προτάσεις για το Κόσοβο του φινλανδού μεσολαβητή Μάρτι Αχτισαάρι, στις οποίες εναντιώνεται η Μόσχα.

Ο ΟΗΕ διοικεί το Κόσοβο μετά το μέσον του 1999, οπότε έληξαν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Πηγή: skai.gr