Γαλλία: Επεισόδια πριν τα βραβεία Σεζάρ για τις υποψηφιότητες Πολάνσκι

Η γαλλική αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα για να απωθήσει τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί απόψε έξω από τη Salle Pleyel, στο Παρίσι, διαμαρτυρόμενοι για την ενδεχόμενη βράβευση του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι με το βραβείο Σεζάρ.

Η ταινία «Κατηγορώ» του Πολάνσκι διεκδικεί 12 βραβεία κατά την απονομή που θα γίνει απόψε. Το γεγονός αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη Γαλλία και οδήγησε στην ομαδική παραίτηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ο σκηνοθέτης δεν θα παρευρεθεί στην τελετή απόψε.

Ο 86χρονος Πολάνσκι κατηγορείται για βιασμό μιας 13χρονης στις ΗΠΑ, πριν από περίπου 40 χρόνια. Πέρσι, η Γαλλίδα φωτογράφος Βαλεντίν Μονιέ τον κατηγόρησε ότι την βίασε το 1975, όταν ήταν 18 ετών και εργαζόταν ως μοντέλο και ηθοποιός.

Οι διαδηλωτές κατάφεραν να ξηλώσουν τα προστατευτικά κάγκελα έξω από την αίθουσα όπου θα διεξαχθεί η τελετή απονομής των Σεζάρ, όμως δεν έφτασαν μέχρι το κόκκινο χαλί.

Σε μικρή απόσταση, άλλοι ακτιβιστές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Ντροπή για μια βιομηχανία που προστατεύει τους βιαστές».

Ο Πολάνσκι ανακοίνωσε από χθες ότι δεν θα παραστεί στην τελετή επειδή φοβάται ότι «θα τον λιντσάρουν». Μεταξύ άλλων, διεκδικεί τα βραβεία καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Φρανκ Ριστέρ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η βράβευση ενός σκηνοθέτη που κατηγορείται για βιασμό θα έστελνε "το λάθος μήνυμα" στην εποχή του κινήματος #MeToo κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας. Από την πλευρά της, η ηθοποιός Αντέλ Ενέλ, που πριν από μερικούς μήνες αποκάλυψε ότι την είχε κακοποιήσει ένας άλλος σκηνοθέτης όταν ήταν παιδί, είπε στην εφημερίδα New York Times: "Η βράβευση του Πολάνσκι θα ήταν σαν να φτύνεις καταπρόσωπο όλα τα θύματα. Σημαίνει ότι ο βιασμός των γυναικών δεν είναι κάτι τόσο κακό".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ