Μακρόν: Θα κάνω τη Γαλλία ισχυρότερη – Λεπέν: Θα είμαι πρόεδρος της καθημερινότητας

Καθοριστικό για την Ευρώπη θα είναι το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Αυτή την ώρα εξελίσσεται η κρίσιμη τηλεμαχία μεταξύ Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν, με στόχο τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Όπως αναμενόταν, ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας επιτέθηκε στην ακροδεξιά υποψήφια για την προεδρία για τον δανεισμό της από ρωσική τράπεζα. 

Την Κυριακή του Πάσχα διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των γαλλικών εκλογών που θα κρίνει οριστικά ποιος θα είναι ο ένοικος του Ελιζέ για την επόμενη πενταετία.


Μακρόν: «Επί προεδρίας μου η Γαλλία θα γίνει πιο ισχυρή»

«Επί προεδρίας μου η Γαλλία θα γίνει πιο ισχυρή» δεσμεύθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν. Τόνισε ότι όσο είναι πρόεδρος έχει προσπαθήσει να κάνει σωστές επιλογές. Πιστεύω ότι μπορούμε, και πράγματι μπορούμε, να κάνουμε τη χώρα πιο δυνατή και ανεξάρτητη μέσω της οικονομίας και της κουλτούρας μας και να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή όλων των πολιτών. Επίσης, ο Μακρόν είπε ότι η Γαλλία θα γίνει δυνατότερη αν αντιμετωπίσει τα προβλήματα της περιβαλλοντικής κρίσης, και ότι είναι σημαντική η ενδυνάμωση της Ευρώπης. 

«Πρέπει να βελτιώσουμε τα μέσα διαβίωσης των Γάλλων»

Ο Μακρόν ξεκίνησε το ντιμπέιτ υπενθυμίζοντας τις κρίσεις που αντιμετώπισε η Γαλλία κατά τη διάρκεια της θητείας του, από την πανδημία του Covid-19 έως τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας ισχυρότερη», είπε. «Πρέπει να βελτιώσουμε τα μέσα διαβίωσης των Γάλλων. Η Γαλλία θα είναι ισχυρότερη εάν μπορέσει να αγκαλιάσει τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία», πρόσθεσε ο Μακρόν σε μια πρώτη έκκληση προς τους αριστερούς ψηφοφόρους που υποστήριξαν τον Μελανσόν για τη φιλόδοξη οικολογική του πλατφόρμα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων, ο Εμανουέλ Μακρόν αφού επισήμανε πως «ζούμε πρωτόγνωρες κρίσεις», αναγνώρισε ότι οι Γάλλοι τα βγάζουν πέρα δύσκολα και υποσχέθηκε ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας. Υπογράμμισε πως πέτυχε μείωση της ανεργίας δημιουργώντας στη διάρκεια της θητείας του 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας και δεσμεύτηκε πως θα δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες «που πάνε καλά» να δίνουν αφορολόγητο πριμ στους εργαζόμενους.

«Προσθέσαμε 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας»

Ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε υπερήφανος για την αντιμετώπιση της ανεργίας.  «Μπορέσαμε να προσθέσουμε 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους στη μισθοδοσία» ανέφερε, κάνοντας λόγο για μείωση της ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

 «Οι καιροί είναι πολύ σοβαροί»

«Οι καιροί είναι πολύ σοβαροί, η Ρωσία ενισχύει την επίθεσή της στα ανατολικά, στο Ντονμπάς και τη Μαριούπολη και θα υπάρξει ανθρωπιστική καταστροφή, όπως ήδη υπάρχει. Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία με οικονομικό αλλά και στρατιωτικό εξοπλισμό και με φιλοξενία προσφύγων. Ο ρόλος της Γαλλίας είναι ο ρόλος της Ευρώπης. Η οδός που έχει διαλέξει η Ρωσία είναι θλιβερή» είπε ο Μακρόν.

«Όταν μιλάς για τη Ρωσία μιλάς για τον τραπεζίτη σου»

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιτέθηκε στη Μαρίν Λεπέν για το δάνειο που πήρε από ρωσική τράπεζα με δεσμούς με το Κρεμλίνο. «Όταν μιλάς για τη Ρωσία μιλάς για τον τραπεζίτη σου» σχολίασε δηκτικά, σημειώνοντας ότι τα συμφέροντά της έχουν σχέση με τη Ρωσία, και δεν μπορεί να υπερασπιστεί τη Γαλλία. Και άλλοι υποψήφιοι αναζήτησαν και βρήκαν χρηματοδότηση από γαλλική τράπεζα, και εγώ έχω δανειστεί είπε ο Μακρόν και έκανε λόγο για επιλογή της Λεπέν να δανειστεί από ρωσική τράπεζα. Και άλλοι υποψήφιοι αναζήτησαν και βρήκαν χρηματοδότηση από γαλλική τράπεζα, και εγώ έχω δανειστεί είπε ο Μακρόν και έκανε λόγο για επιλογή της Λεπέν να δανειστεί από ρωσική τράπεζα. «Υποδέχθηκα τον Πούτιν όχι ως τραπεζίτη αλλά ως αρχηγό κράτους» ξεκαθάρισε.

Λεπέν: «Πρόεδρος της καθημερινότητας των Γάλλων»

H Μαρίν Λεπέν υποσχέθηκε ότι θα είναι «η πρόεδρος της καθημερινότητάς των Γάλλων». «Θα είμαι πρόεδρος για όλους, πρόεδρος για την ομόνοια που θα έχει αποκατασταθεί μεταξύ των Γάλλων, της κοινωνικής ειρήνης» είπε μεταξύ άλλων.

«Μια άλλη επιλογή είναι δυνατή»

Η Λεπέν ξεκίνησε τη συζήτηση με μια ζοφερή εκτίμηση της Γαλλίας μετά από πέντε χρόνια υπό τον Μακρόν.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια έχω δει το λαό της Γαλλίας να φοβάται και να ανησυχεί για το μέλλον. Απόψε θέλω να τους πω ότι μια άλλη επιλογή είναι δυνατή» υποστήριξε. «Θα είμαι η πρόεδρος της ελευθερίας, της κυριαρχίας και της ασφάλειας». 

«Θα επιστρέψω στους Γάλλους τα χρήματά τους»

Κατηγορώντας τον Μακρόν για κάθετη περικοπή των παροχών, η Μαρίν Λεπέν υποσχέθηκε ότι θα μειώσει τον ΦΠΑ στην ενέργεια από το 20% στο 5,5% και θα απαλλάξει από τον φόρο εισοδήματος άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών. «Θα επιστρέψω στους Γάλλους τα χρήματά τους» δήλωσε, λέγοντας ότι με βάση τα σχέδιά της θα ενισχυθεί το εισόδημα των νοικοκυριών κατά 150 έως 200 ευρώ το μήνα. Κατηγόρησε επίσης τον Εμανουέλ Μακρόν ότι τα μέτρα που προτείνει στην οικονομία είναι αναποτελεσματικά. 

Η Μαρίν Λεπέν είπε ότι στη διάρκεια της θητείας Μακρόν είδε τον γαλλικό λαό να υποφέρει. Δήλωσε ακόμα πως θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των Γάλλων αποφεύγοντας την φορολογική επιβάρυνση των καυσίμων. Είπε επίσης ότι θα προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις, θα δώσει αυξήσεις και θα ενισχύσει τις μονογονεϊκές οικογένειες. 

«Εκφράζω την αλληλεγγύη μου στον ουκρανικό λαό»

«Εκφράζω την αλληλεγγύη μου στον ουκρανικό λαό, η εισβολή της Ρωσίας είναι απαράδεκτη» τόνισε η Λεπέν. Σαφώς πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία, με ανθρωπιστική, οικονομική και αμυντική βοήθεια. Η Λεπέν είπε ότι συμφώνησε με τις κυρώσεις σε τράπεζες και ολιγάρχες, αλλά επανέλαβε ότι διαφωνεί με τον αποκλεισμό των εισαγωγών υδρογονανθράκων, καθώς θα υπάρχουν καταστροφικές συνέπειες για το γαλλικό λαό. Η ακροδεξιά υποψήφια προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα γίνει πολύ στενός σύμμαχος με την Κίνα στο μέλλον και μαζί θα αποτελέσουν μια υπερδύναμη, οικονομικά αλλά και στρατιωτικά με σοβαρό κίνδυνο για τη Γαλλία και την Ευρώπη. 

«Θέλω να παραμείνουμε στην ΕΕ, αλλά…» 

«Θέλω να παραμείνουμε στην ΕΕ. Θέλω να τη μεταρρυθμίσω για να δημιουργήσω την Ευρώπη των λαών. Διαφωνώ όμως με πολλές συμφωνίες» ξεκαθάρισε. «Ως ευρωβουλευτής είδα ότι η Γερμανία υποστήριζε τα συμφέροντά της, ενώ η Γαλλία όχι» υποστήριξε. «Θέλω την εξέλιξη της ΕΕ» ανέφερε.

«Δεν μπορούσα να πάρω δάνειο από γαλλική τράπεζα»

«Δεν μπορούσα να πάρω δάνειο από γαλλική τράπεζα» δικαιολογήθηκε η Μαρίν Λεπέν για την απόφασή της να δανειστεί από ρωσική τράπεζα, ενώ κατηγόρησε τον Μακρόν ότι ως υπουργός Οικονομικών δεν επέτρεψε το δανεισμό της. «Το κόμμα μας είναι μικρό (…) Τόνισε ότι δεν έχει δεσμούς με τη Ρωσία, λέγοντας στον Μακρόν ότι κι εκείνος είχε σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Απόλυτη διάσταση απόψεων Εμανουέλ Μακρόν/Μαρίν Λεπέν για τη μετανάστευση - Ο πρόεδρος κατηγορεί την αντίπαλό του πως θέλει να προκαλέσει «εμφύλιο

Η Μαρίν Λεπέν είπε πως θέλει να «λύσει το πρόβλημα της άναρχης και μαζικής μετανάστευσης» και, προς τον σκοπό αυτό, θα οργανώσει δημοψήφισμα για τη μετανάστευση στη Γαλλία.

Ζήτησε επίσης περισσότερη σταθερότητα από πλευράς πολιτείας και υποστήριξε «το τεκμήριο της νόμιμης άμυνας» για τη γαλλική αστυνομία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αντέταξε ότι έχει «τηρήσει τις δεσμεύσεις του» για την ασφάλεια, εξηγώντας ότι δημιούργησε 10.000 θέσεις αστυνομικών και αύξησε τον προϋπολογισμό της δικαιοσύνης κατά 30% τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο απερχόμενος αρχηγός του γαλλικού κράτους ισχυρίστηκε επίσης ότι αύξησε τα μέσα και τη συλλογική οργάνωση για την καταπολέμηση των γυναικοκτονιών, αναφερόμενος στις γραμμές βοήθειας και ακρόασης, στη δημιουργία βραχιολιών προστασίας για την απομάκρυνση βίαιων συζύγων, στην εκπαίδευση αξιωματικών της αστυνομίας και της χωροφυλακής σε θέματα σεξισμού και σεξουαλικής βίας.

«Εμφύλιος»

Ως προς το λεγόμενο ζήτημα της «μαντίλας» η Μαρίν Λεπέν τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσής της στους δημόσιους χώρους.

«Είμαι υπέρ της απαγόρευσης της μαντίλας στον δημόσιο χώρο γιατί πιστεύω ότι είναι στολή που επιβάλλεται από τους ισλαμιστές», ξεκαθάρισε η Μαρίν Λεπέν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν την επέκρινε έντονα, λέγοντας ότι αν η Μαρίν Λεπέν εφαρμόσει αυτά που λέει, θα «προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο» στη Γαλλία.

«Δεν παλεύω ενάντια στη θρησκεία του ισλάμ, δεν υπάρχει πρόβλημα, παλεύω ενάντια στην ισλαμιστική ιδεολογία, η οποία επιτίθεται στην ισότητα των φύλων, την ανεξιθρησκία, τη δημοκρατία και επιδιώκει να επιβάλει θρησκευτικό νόμο που ονομάζεται σαρία», επέμεινε η Λεπέν, υποστηρίζοντας πως είναι απαραίτητο «να κλείσουν 570 τζαμιά ριζοσπαστών».

Ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε ότι η ακροδεξιά υποψήφια «από την μαντίλα» κατέληξε να «περάσει στην τρομοκρατία και στον ισλαμισμό».

Προεκτείνοντας αυτό το σκεπτικό, «πόσοι αστυνομικοί και χωροφύλακες θα τρέχουν πίσω από τις μαντίλες;» διερωτήθηκε ο Εμμανουέλ Μακρόν.

«Όσοι έτρεχαν πίσω από αυτούς που δεν φόραγαν μάσκες», αντέταξε η Μαρίν Λεπέν

Για το συνταξιοδοτικό και για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Η Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε «αφόρητη αδικία» την συνταξιοδότηση στα 65 έτη που επιθυμεί ο Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι αν εκλεγεί, οι Γάλλοι θα μπορούν να φύγουν από την εργασία τους σε ηλικία «μεταξύ 60 και 62 ετών».

Απαντώντας ο Μακρόν είπε ότι θέλει «να διατηρήσει αυτόν τον θησαυρό που είναι το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα».

Η Λεπέν κατέκρινε τον Μακρόν για το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και για τη μείωση της παραγωγικότητας στη Γαλλία, ενώ υποστήριξε την ανάγκη ενός «οικονομικού πατριωτισμού».

Ως προς την κρίση του κορονοϊού, η Λεπέν είπε ότι θα είχε προσφέρει βοήθεια με ίδια κεφάλαια του κράτους σε εταιρείες, «δηλαδή 1.500 ευρώ ανά εταιρεία, πάνω από 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο».

«Διαφώνησα μαζί σας μετά τον πρώτο εγκλεισμό, συνεχίσατε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, συνεχίσατε να κλείνετε τις επιχειρήσεις» είπε η Λεπέν.

«Δεν έχω την σκληρότητα να συζητήσω μαζί σας για την κρίση της Covid», απάντησε ειρωνικά ο Εμανουέλ Μακρόν θυμίζοντας τις θέσεις της Μαρίν Λεπέν για τα εμβόλια Sputnik, που παράγονται στη Ρωσία, και λέγοντας ότι είναι «περήφανος» για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.

Κλιματοσκεπτικισμό» καταλόγισε ο Μακρόν στην Λεπέν η οποία τον κατηγόρησε για «κλιματοϋποκρισία»

«Κλιματοσκεπτικισμό» καταλόγισε ο Μακρόν στην Λεπέν η οποία τον κατηγόρησε για «κλιματοϋποκρισία». Οι δυο υποψήφιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους και στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την έλλειψη «συνοχής» στο πρόγραμμα της Μαρίν Λεπέν, λέγοντας ότι η υποσχόμενη μείωση των φόρων στους υδρογονάνθρακες θα αυξήσει τις εισαγωγές και την μόλυνση. «Το πρόγραμμά σας δεν έχει ούτε κεφάλι ούτε ουρά», είπε ο Μακρόν, επαναλαμβάνοντας ότι θέλει να διορίσει έναν πρωθυπουργό υπεύθυνο για τον οικολογικό σχεδιασμό, βοηθούμενο από δύο υπουργούς αρμόδιους για τον ενεργειακό και τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Η Λεπέν από πλευράς της αποδοκίμασε "την τιμωρητική οικολογία" που όπως είπε ενσαρκώνει ο απερχόμενος πρόεδρος και η οποία είναι "βίαιη για τα μεσαία και τα κατώτερα στρώματα". «Αυτή η τιμωρητική οικολογία, είναι άχρηστη», είπε η Λεπέν σημειώνοντας ότι πολλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αναποτελεσματικές επειδή είναι διακοπτόμενες (η αιολική και η ηλιακή ενέργεια δεν μπορούν να παράγουν συνεχώς ηλεκτρική ενέργεια).

Ο Εμανουέλ Μακρόν καταλόγισε στην Λεπέν «αποκλειστικά πυρηνική στρατηγική» ενώ ο ίδιος ανέφερε ότι θέλει να κάνει «ταυτόχρονα» επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια καθώς και στις ανανεώσιμες πηγές.

Πηγή: skai.gr