Γαλλία-δημοτικές εκλογές: Σημαντική άνοδος των Πρασίνων

Oι δημοτικές εκλογές στη Γαλλία σηματοδοτήθηκαν σήμερα από την ισχυρή άνοδο των Οικολόγων-Πράσινων, που επικρατούν στη Λιόν, το Μπορντό ή τη Μασσαλία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, και την αποτυχία του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που γνώρισε την ήττα στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Εκτός της Λιόν (ανατολικά), του Μπορντό (νοτιοδυτικά), οι υποψήφιοι των Πρασίνων προηγούνται, επίσης, στη Μασσαλία (νότια), ένα προπύργιο της δεξιάς, όμως κερδίζουν και μικρότερες πόλεις όπως την Μπεσανσόν (ανατολικά), την Τουρ ή το Πουατιέ (κεντρικά), σύμφωνα με τα exit poll.

Στη Λιλ, η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη με τις πρώτες εκτιμήσεις υπέρ των Πρασίνων, προτού ωστόσο το περιβάλλον της απερχόμενης δημάρχου των Σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρί ανακοινώσει τη νίκη της.

Η Σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, σύμμαχος με τους Πράσινους, επανεξελέγη με άνεση, εξασφαλίζοντας το 50% και πλέον των ψήφων.

Η Δημοκρατία Εμπρός (République en Marche -LREM), το κόμμα που ίδρυσε το 2016 ο νυν πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν υπέστη ήττα, καθώς δεν επικράτησε σε καμία μεγάλη πόλη. Μονάχα στη Χάβρη επικράτησε ο πρωθυπουργός της χώρας Εντουάρ Φιλίπ.

"Αυτό το βράδυ, νιώθουμε απογοήτευση, διότι υπάρχουν περιοχές (…), όπου οι εσωτερικοί διχασμοί μας μας οδήγησαν σε εξαιρετικά απογοητευτικές επιδόσεις", παραδέχθηκε η Σιμπέτ Ντιαγέ, εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως τους "επόμενους μήνες", το LREM δεν μπορεί να "επιτρέψει τέτοιου είδους διχασμούς".

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος "σημείωσε την ανησυχία του για το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές", που δεν "είναι ένα πολύ καλό νέο", ανέφεραν οι υπηρεσίες του κι ενώ το ποσοστό αποχής ανήλθε σε περίπου 60% στον δεύτερο γύρο σήμερα.

Νίκη Φιλίπ
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε τη νίκη του στη μάχη για τον δημαρχιακό θώκο της Χάβρης στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθη σήμερα στη χώρα.

Σύμφωνα με το TF1/LCI TV, επικράτησε των αντιπάλων του με ποσοστό 58,8% των ψήφων. "Είμαστε χαρούμενοι στη Χάβρη, θα γιορτάσουμε αυτήν τη νίκη", είπε ο Φιλίπ.

Το γαλλικό Σύνταγμα επιτρέπει στον Φιλίπ να ορίσει έναν αναπληρωτή στον δημαρχιακό θώκο όσο εκείνος θα παραμένει πρωθυπουργός, όμως η νίκη του εγείρει ερωτήματα για το ενδεχόμενο ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την "όμορφη νίκη" του στη Χάβρη, όπως έγινε γνωστό από έναν αξιωματούχο της γαλλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Πρόεδρος και πρωθυπουργός θα έχουν αύριο το πρωί κατ’ ιδίαν συνάντηση, ανέφερε ο αξιωματούχος του Ελιζέ στο Reuters.

Την ίδια ώρα, το ακροδεξιό κόμμα "Εθνικός Συναγερμός" (πρώην Εθνικό Μέτωπο) της Μαρίν Λεπέν φαίνεται να κερδίζει την πόλη Περπινιάν, στη νότια Γαλλία, όπως καταδεικνύει το exit poll της Ifop-Fiducial.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη, θα είναι η πρώτη φορά που το κόμμα της Λεπέν κερδίζει μια πόλη με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.

Ο Λουί Αλιό, πρώην σύντροφος της Λεπέν, φαίνεται να επικρατεί στον β' γύρο με ποσοστό 54% των ψήφων έναντι 46% του συντηρητικού δημάρχου Ζαν Μαρκ Πουζόλ, σύμφωνα με το exit poll.

Νίκη των Σοσιαλιστών στο Παρίσι, των Πράσινων στη Λιόν
Η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό επικρατεί στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών της Γαλλίας και επανεκλέγεται στον δημαρχιακό θώκο του Παρισιού, σύμφωνα με το exit poll για το τηλεοπτικό δίκτυο TF1 TV, που καταδεικνύει πως συγκεντρώνει πάνω από 50% των ψήφων.

Η Ινταλγκό προηγείται της υποψήφιας της Δεξιάς Ρασίντα Ντατί όπως και της Ανιές Μπιζίν, του κεντρώου κυβερνώντος κόμματος LREM, που βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Η νίκη της Αν Ινταλγκό θα αποτελούσε πλήγμα για τον Εμανουέλ Μακρόν, που μόλις πριν από έναν χρόνο έτρεφε ελπίδες ότι το κόμμα που ίδρυσε το 2016 και το οποίο από το 2017 κυβερνά την Γαλλία θα κερδίσει την πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, exit poll δείχνει ότι οι Πράσινοι παίρνουν τον έλεγχο της Λιόν, μιας εκ των μεγαλύτερων πόλεων της Γαλλίας.

Το exit poll του IPSOS προβλέπει ότι οι Πράσινοι και οι αριστεροί σύμμαχοί τους εξασφαλίζουν το 50.2% των ψήφων.

Βάσει ενός άλλου exit poll, οι Πράσινοι κερδίζουν και το Μπορντό από τους συντηρητικούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ