Κλείσιμο

Φυλακές Ισημερινού: Η κατάσταση εξαίρεσης παρατάθηκε για έναν μήνα

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, ο Γκιγιέρμο Λάσο, παρέτεινε για ακόμη έναν μήνα την κατάσταση εξαίρεσης που έχει κηρυχθεί στις φυλακές της χώρας, όπου έχουν σκοτωθεί πάνω από 300 κρατούμενοι από την αρχή του 2020 σε βίαια επεισόδια ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες.

Προεδρικό διάταγμα που υπεγράφη προχθές Κυριακή προβλέπει την «κινητοποίηση» της αστυνομίας και του στρατού για να «ενισχυθεί και αποκατασταθεί η τάξη και ο έλεγχος» σε όλα τα σωφρονιστικά κέντρα της χώρας.

Σύμφωνα με το κείμενο, το οποίο παρατείνει το μέτρο ως την 29η Δεκεμβρίου, «εγκληματικές οργανώσεις που δρουν στο εσωτερικό των κέντρων στέρησης της ελευθερίας διαθέτουν εξελιγμένα όπλα και έχουν επιδείξει αυξημένο επίπεδο βίας και βαναυσότητας».

Ο αρχηγός του κράτους κήρυξε αρχικά κατάσταση εξαίρεσης στις φυλακές την 29η Σεπτεμβρίου, μετά τον θάνατο 119 εγκλείστων στη φυλακή της Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά). Επρόκειτο για τη χειρότερη σφαγή που έχει διαπραχθεί ποτέ σε σωφρονιστικό κατάστημα στη Λατινική Αμερική. Ορισμένοι έγκλειστοι διαμελίστηκαν, αποκεφαλίστηκαν ή κάηκαν στα επεισόδια.

Την 14η Νοεμβρίου, άλλοι 62 κρατούμενοι σκοτώθηκαν στην ίδια φυλακή, όταν ξέσπασαν νέες συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών που ενέχονται στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Στις 65 φυλακές του Ισημερινού ο πλεονάζων πληθυσμός εγκλείστων είναι γύρω στο 30%. Όπλα κάθε λογής, ναρκωτικά, κινητά τηλέφωνα διακινούνται σε μεγάλες ποσότητες στο εσωτερικό τους.

Ανάμεσα στην Κολομβία και στο Περού, τις δύο χώρες που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης παγκοσμίως, ο Ισημερινός έχει μετατραπεί σε πλατφόρμα διακίνησης ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ, λόγω των πορωδών συνόρων του, της δολαριοποιημένης οικονομίας του και των μεγάλων εξαγωγικών λιμανιών του, ειδικά αυτού της πρωτεύουσας της επαρχίας Γουάγιας και οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας. Η κυβέρνηση λέει πως καταγράφει μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας λόγω της διακίνησης ναρκωτικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ