FT: «Εξορία» για αιτούντες άσυλο εξέτασε το Λονδίνο

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η βρετανική κυβέρνηση εξέτασε την πιθανότητα να στέλνει σε απομακρυσμένα νησιά του Ατλαντικού Ωκεανού ανθρώπους που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αιτούμενοι άσυλο, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως η αρμόδια Υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ ζήτησε από αξιωματούχους του υπουργείου να μελετήσουν πώς άλλες χώρες διαχειρίζονται τις εισροές προσφύγων.

Ένα μοντέλο που φέρεται να προτάθηκε ήταν αυτό της Αυστραλίας, που κρατά αιτούντες άσυλο μακριά από την ενδοχώρα ενώ εξετάζονται οι αιτήσεις τους.

Οι Financial Times γράφουν πως το σχέδιο αυτό προέβλεπε ως πιθανούς τόπους για δημιουργία κέντρων εξέτασης αιτήσεων ασύλου και μετεγκατάστασης των ανθρώπων αυτών τα νησιά Ασενσιόν και Αγία Ελένη, βρετανικές κτήσεις στο νότιο Ατλαντικό.

Τα νησιά βρίσκονται περίπου εξήμισι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Βρετανία και είναι σχεδόν στο μεσοδιάστημα μεταξύ Αφρικής και Νότιας Αμερικής.

Η πρόταση φέρεται τελικά να μην προχώρησε κατόπιν απόρριψης από το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο σκιώδης Υπουργός Εσωτερικών του Εργατικού Κόμματος Νικ Τόμας-Σίμοντς αντέδρασε στην αποκάλυψη γράφοντας στο Twitter: «Αυτή η γελοία ιδέα είναι απάνθρωπη, εντελώς ανεφάρμοστη και άκρως ακριβή. Επομένως μοιάζει απολύτως πιθανό να τη σκέφτηκε αυτή η κυβέρνηση των Τόρις».

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δηλώσει σε απάντηση ότι η κυβέρνηση αναπτύσσει σχέδια για τη μεταρρύθμιση του συστήματος μετανάστευσης ώστε να μη γίνεται κατάχρησή του».

Σύμφωνα με ορισμένα άλλα δημοσιεύματα, το Υπουργείο Εσωτερικών ρίχνει την ευθύνη για την επιλογή των συγκεκριμένων νησιών ως πιθανών τόπων μεταφοράς των προσφύγων το Foreign Office.

Το θέμα της μετανάστευσης και της χορήγησης ασύλου απασχολεί το Ηνωμένο Βασίλειο τόσο λόγω της επικείμενης λήξης της μεταβατικής περιόδου του Brexit που συνεπάγεται τη λήξη ισχύος του κοινοτικού Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ στη χώρα, όσο και λόγω των αυξημένων ροών μεταναστών και προσφύγων στη Μάγχη.

Από την αρχή του έτους πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να διασχίσουν το θαλάσσιο στενό από την ηπειρωτική Ευρώπη κυρίως με μικρές φουσκωτές μάρκες. Είναι αριθμός υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο σε όλο το 2019.

Στον ένα χρόνο μέχρι τον Ιούνιο αίτηση για άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν υποβάλει 34.000 άνθρωποι.