Φόβοι για αποσταθεροποίηση του Λιβάνου

Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στο Λίβανο για την εν ψυχρώ δολοφονία του Χριστιανού υπουργού Βιομηχανίας, Πιερ Τζεμαγιέλ. Είναι ο τέταρτος κατά σειρά με μη φιλικά αισθήματα προς τη Συρία πολιτικός που δολοφονείται στο Λίβανο, μετά τον πρώην πρωθυπουργό, η δολοφονία του οποίου το 2005, σηματοδότησε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής στη χώρα.
Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν τη δολοφονία του Τζεμαγιέλ, καταγγέλλοντας οποιαδήποτε προσπάθεια αποσταθεροποίησης του Λιβάνου.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, που ανήκει στην αντισυριακή πτέρυγα, δέχεται συνεχώς πιέσεις από τη Χεζμπολάχ, η οποία έχει αυξήσει την επιρροή της μετά τον πόλεμο.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ εξέφρασε την ελπίδα ότι η δολοφονία του λιβανέζου υπουργού Βιομηχανίας δε θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή,όπως δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Ιερουσαλήμ.
«Η διαπάλη συνεχίζεται στον Λίβανο και το Ισραήλ δεν εμπλέκεται» δήλωσε από την πλευρά του στο κρατικό ραδιόφωνο ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Σιμόν Πέρες. «Πρόκειται για μια διαπάλη ανάμεσα στην Χεζμπολλάχ που θέλει έναν ιρανικό Λίβανο και την πλειοψηφία των Λιβανέζων που θέλει μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα» τόνισε ο Πέρες, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ πρέπει «να παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση».
Πηγή: skai.gr