Φον ντερ Λάιεν: "Πλήρης εμπιστοσύνη" προς την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα

Φον ντερ Λάιεν: "Πλήρης εμπιστοσύνη" προς την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την «πλήρη εμπιστοσύνη» της προς την αντιπρόεδρό της αρμόδια για το Κράτος Δικαίου Βέρα Γιούροβα, αφού ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ζήτησε την παραίτησή της, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η δήλωση του Βίκτορ Ορμπάν προηγήθηκε της δημοσίευσης έκθεσης για τον σεβασμό του κράτους δικαίου στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Βίκτορ Ορμπάν γνωστοποίησε στην πρόεδρο της Κομισιόν ότι διακόπτει κάθε σχέση με την ευρωπαία επίτροπο, η οποία χαρακτηρίζει την Ουγγαρία «νοσούσα δημοκρατία».

«Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεργάζεται στενά με την Βέρα Γιούροβα για τα θέματα του κράτους δικαίου». Η ευρωπαία επίτροπος απολαμβάνει της «πλήρους εμπιστοσύνης» της προέδρου, δήλωσε η εκπρόσωπος Ντάνα Σπίναντ. «Εχουμε λάβει γνώση της επιστολής του πρωθυπουργού Ορμπάν και θα του απαντήσουμε».

Σε συνέντευξή της στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η Βέρα Γιούροβα δήλωνε: «Στον κ. Ορμπάν αρέσει να λέει ότι οικοδομεί μία ανελεύθερη δημοκρατία. Εγώ θα έλεγα: οικοδομεί μία νοσούσα δημοκρατία».

Ο Βίκτορ Ορμπάν εισάγει συστηματικά εδώ και μία δεκαετία μέτρα που σκοπό έχουν την εγκαθίδρυση του κυβερνητικού ελέγχου επί της δικαστικής εξουσίας, των μέσων ενημέρωσης, των πανεπιστημίων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων, ενώ επιτίθεται , επίσης συστηματικά, κατά της αντιπολίτευσης, των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο...

Από τον Σεπτέμβριο 2018, η Ουγγαρία τελεί υπό την διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 7 για κίνδυνο παραβίασης των θεμελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ίδια διαδικασία έχει κινηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατά της Πολωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ