Φον ντερ Λάιεν: Με Τουρκία θα συζητήσουμε το σεβασμό του διεθνούς δικαίου

"Η ΕΕ έχει σοβαρά ζητήματα να συζητήσει με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού του διεθνούς δικαίου" ξεκαθάρισε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, μετά την πρώτη συνεδρίαση του Σώματος των Επιτρόπων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να διεξάγει "έντιμες συνομιλίες" με την Τουρκία τόνισε η νέα πρόεδρος του ευρωπαϊκού οργάνου.

Η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν επισήμανε ακόμα τη σπουδαιότητα της συμφωνίας του 2016 μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ για το προσφυγικό/ μεταναστευτικό.

Επιβεβαίωσε ότι ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς, αρμόδιος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, μαζί με την συναρμόδιά του Επίτροπο Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον, θα μεταβούν στην Τουρκία την Παρασκευή για να συζητήσουν το μεταναστευτικό με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επίσκεψη έχει ως στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας μετά τη διπλωματική ένταση του περασμένου μήνα, οπότε ο Ερντογάν απείλησε με αναστολή της συμφωνίας του 2016, επειδή η Ένωση καταδίκασε την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

"Θέλω να είναι μια γεωπολιτική επιτροπή", δήλωσε χαρακτηριστικά η φον Ντερ Λάιεν για την εξωτερική και εμπορική πολιτική της ΕΕ.

Την πλήρη αλληλεγγύη της Κομισιόν σε Ελλάδα και Κύπρο εξέφρασε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Πίτερ Στάνο, για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Τόνισε πως η Τουρκία οφείλει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών – μελών της ΕΕ, όπως «επανειλημμένα έχει τονίσει το συμβούλιο Κορυφής, με πλέον πρόσφατο το κείμενο συμπερασμάτων του Ιουνίου του 2019».

Πηγή: skai.gr