Φλόριντα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω διαρροής τοξικών λυμάτων

Ο κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας της Φλόριντας, Ρον ΝτεΣάντις, επισκέφθηκε την Κυριακή δεξαμενή τελμάτων που υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει, κάτι που θα προκαλούσε τεράστια πλημμύρα και περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο της Τάμπας, περιοχή με εύθραυστο οικοσύστημα.

«Αυτό που προσπαθούμε να εμποδίσουμε τώρα (...) είναι μια καταστροφική πλημμύρα», δήλωσε ο κ. ΝτεΣάντις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες Κυριακή, αφού επιθεώρησε την περιοχή από αέρος, επιβαίνοντας σε ελικόπτερο.

Οι κάτοικοι 300 και πλέον κατοικιών έλαβαν εντολή των αρχών να απομακρυνθούν αμέσως από την περιοχή, νότια από τη μεγαλούπολη Τάμπα.

Παράλληλα, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να καταστεί δυνατή η εκταμίευση περισσότερων κεφαλαίων για την αντιμετώπιση της δυνητικής κρίσης στη βιομηχανική εγκατάσταση Πάινι Πόιντ, άλλοτε εργοστάσιο φωσφορικού άλατος, συστατικού λιπασμάτων.

Η πλαστική επένδυση της δεξαμενής, που περιέχει πάνω από ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα τελμάτων – νερού που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή φωσφορικού άλατος, νερού από αντλήσεις, νερού της βροχής – παρουσίασε διαρροή πριν από αρκετές ημέρες.

Σε περίπτωση που «δούμε πλήρη κατάρρευση» της δεξαμενής, «μέσα σε μερικά λεπτά περίπου 340 εκατομμύρια γαλόνια», δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού, «θα διαρρεύσει», τόνισε ο Σκοτ Χόουπς, αξιωματούχος στην κομητεία Μάνατι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μοντέλα υποδεικνύουν πως αν η δεξαμενή καταρρεύσει θα δημιουργηθεί «υδάτινος τοίχος» ύψους έξι μέτρων.

Οι αρχές προσπάθησαν – χωρίς επιτυχία – να επιχωματώσουν το σημείο όπου εντοπίστηκε η διαρροή και κατόπιν αποφάσισαν να αντλούν νερό όλη την περασμένη εβδομάδα για να μειώσουν την πίεση, με ρυθμό 100.000 και πλέον κυβικών μέτρων την ημέρα.

Το νερό αυτό «δεν είναι ραδιενεργό», καθησύχασε ο κυβερνήτης, προσθέτοντας πως η εταιρεία που διαχειρίζεται την εγκατάσταση, η HHK Holdings, θα λογοδοτήσει. Διαβεβαίωσε ακόμα ότι το νερό ελέγχεται προτού απομακρυνθεί και είναι κυρίως «αλατούχο». «Ανταποκρίνεται στα πρότυπα ποιότητας του θαλασσινού νερού, με την εξαίρεση του φωσφορικού άλατος και του αζώτου» καθώς και των θρεπτικών στοιχείων, διευκρίνισε.

Όμως αρκετοί εκφράζουν τον φόβο πως αυτά ακριβώς τα θρεπτικά στοιχεία θα προκαλέσουν την εκδήλωση ενός φαινομένου πολύ γνωστού σε αυτή την περιοχή του Κόλπου του Μεξικού, την «κόκκινη θάλασσα», δηλαδή την εξάπλωση της άλγης, που χρωματίζει το νερό κόκκινο και θα μπορούσε να προκαλέσει ασφυξία στη θαλάσσια ζωή.

Εκφράζονται επίσης φόβοι για τον αποθηκευμένο φωσφορογύψο, υποπροϊόν της κατασκευής λιπασμάτων, που είναι ελαφρά ραδιενεργός. Μεγάλες ποσότητες φωσφορογύψου ενδέχεται να παρασυρθούν σε περίπτωση πλημμύρας και να μολύνουν το οικοσύστημα.

«Αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή κάνει ακόμη χειρότερα το ότι ήταν εντελώς προβλέψιμη», στηλίτευσε η Τζάκλιν Λόπες, εκπρόσωπος της αμερικανικής οικολογικής οργάνωσης Κέντρο για τη Βιοποικιλότητα (Center for biological diversity) στη Φλόριντα.

«Οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι πρέπει να καθαρίσουν τα απόβλητα που πέταξε η βιομηχανία των λιπασμάτων στις κοινότητες της Φλόριντας και να σταματήσουν αμέσως την παραγωγή φωσφορογύψου», τόνισε σε ανακοίνωσή της, καλώντας την ομοσπονδιακή υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος (EPA) να επέμβει.

Η αξιωματούχος που είναι αρμόδια για τη γεωργία στη Φλόριντα, η Νικόλ Φράιντ, απηύθυνε επιστολή στον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη, στην οποία επισήμανε πως η τρέχουσα κρίση ακολουθεί σειρά παρόμοιων.

«Εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια, αυτό το ορυχείο στην κεντρική Φλόριντα έχει προκαλέσει καταστροφές και συμβάντα που έπληξαν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία», σημείωσε, προσθέτοντας πως η πλαστική επένδυση της δεξαμενής τελμάτων έχει παρουσιάσει επανειλημμένα διαρροές στο παρελθόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ