Financial Times: Γιατί ο Πούτιν στρέφεται προς έναν παρατεταμένο πόλεμο

Παρά την αποτυχία της Ρωσίας να διασπάσει την ουκρανική άμυνα και παρ’ όλο που μετράει πολυάριθμες απώλειες και στρατιωτικές ήττες, το Κρεμλίνο επιμένει στην ίδια ρητορική: «Οι στόχοι του Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιτευχθούν πλήρως». 

Οι εδαφικοί στόχοι της Ρωσίας φαίνονται να αλλάζουν, ανάλογα με τα βραχυπρόθεσμα οφέλη που ο Πούτιν πιστεύει ότι μπορούν να αποκομίσουν τα στρατεύματά του στο πεδίο της μάχης. Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε πίσω σε ό,τι αφορά το σχέδιό του να καταλάβει κεντρικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, και προχώρησε σε νέες επιθέσεις που έχουν στόχο την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Ωστόσο, στους στόχους της Ρωσίας, τους οποίους ο Πούτιν έχει καταστήσει σαφείς, συμπεριλαμβάνεται και η πτώση του ουκρανικού κράτους, και αυτό είναι κάτι που παραμένει αμετάβλητο, σύμφωνα με άτομα που εμπλέκονται στις προσπάθειες επίτευξης μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, τα οποία επικαλούνται σε δημοσίευμά τους οι Financial Times

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, αυτό σημαίνει ότι ο Πούτιν έχει προετοιμαστεί για μια παρατεταμένη σύγκρουση που θα επεκτείνεται σε μεγάλο βαθμό πέρα από τον στόχο της «απελευθέρωσης» του Ντονμπάς. Ο Πούτιν επιθυμεί να καταλάβει όλη τη νοτιοδυτική Ουκρανία, ώστε να αποκόψει τη χώρα από τη Μαύρη Θάλασσα και να δημιουργήσει ένα ορμητήριο για περαιτέρω επιθέσεις, αναφέρουν τα ίδια άτομα.

«Έχει τακτική… είναι «τζουντόκα»… Θέλει να κάνει προσποίηση και μετά να σε πετάξει πίσω από τον ώμο του», λέει μια από τις πηγές, κάνοντας αναφορά στην αγάπη του Πούτιν για το τζούντο. «Δεν είναι λογικός, έχει μια στρεβλή εικόνα του κόσμου στο μυαλό του […] και τα σενάρια έχουν αλλάξει. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη», συμπληρώνουν.

Πηγή: kathimerini