Φιλιππίνες: Σωστικά συνεργεία αναζητούν τους επιζήσαντες από το φονικό σεισμό

Σωστικά συνεργεία αναζητούν ενδείξεις ζωής σήμερα σε μικρό εμπορικό κέντρο που κατέρρευσε εξαιτίας ισχυρού σεισμού που έπληξε τις νότιες Φιλιππίνες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν.

Σύμφωνα με στελέχη των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών, πιστεύεται πως πέντε άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια του εμπορικού κέντρου στην Παντάντα, πόλη στο νησί Μιντανάο, η οποία απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού 6,8 βαθμών ο οποίος έπληξε την περιοχή χθες Κυριακή.

Συνεργεία έρευνας και διάσωσης, με αρκετά μέλη τους να κρατούν αλυσοπρίονα και εξοπλισμό θερμικής απεικόνισης, αναζητούν επιζώντες, ωστόσο αναγνωρίζουν πως οι πιθανότητες να βρουν ζωντανούς παγιδευμένους είναι λιγοστές.

«Είναι πολύ πικρό. Η πιθανότητα να βρούμε επιζήσαντες είναι μικρή», δήλωσε ο Κρίστοφερ Ταν, τοπικός αξιωματούχος των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών, στο φιλιππινέζικο CNN.

Ένα κορίτσι έξι ετών σκοτώθηκε όταν τοίχος του σπιτιού του κατέρρευσε πάνω του κατά τη διάρκεια του σεισμού — επρόκειτο για την πέμπτη ισχυρή σεισμική δόνηση η οποία έπληξε τις νότιες Φιλιππίνες από τον Οκτώβριο. Σωστικά συνεργεία ανέσυραν τα πτώματα δύο γυναικών στις επιχειρήσεις που διεξήγαγαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, που διακόπτονταν από συχνούς ισχυρούς μετασεισμούς.

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι τραυματίστηκαν, δήλωσε ο Φράνσις Ιράγκ, εκπρόσωπος των τοπικών αρχών.

Τηλεοπτικά πλάνα που μεταδόθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί εικονίζουν πυροσβέστες να ψάχνουν τον χώρο του διώροφου εμπορικού κέντρου με φακούς. Ο δρόμος ήταν αποκλεισμένος από συντρίμμια και θρυμματισμένο οπλισμό κτιρίων.

Σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης ενώ αναφέρθηκαν γενικά μικρές υλικές ζημιές σε πάνω από 300 κατοικίες και δημόσια κτίρια.

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου καταγράφονται συχνές σεισμικές δονήσεις και έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ