Φιλιππίνες: Mάχη κατά ναρκωτικών με πυρά πρόεδρου Ντουτέρτε σε Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε καταφέρθηκε εκ νέου χθες Δευτέρα εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) και της έρευνας που εκκρεμεί για τους χιλιάδες θανάτους στον επιλεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών που διέταξε.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά το βράδυ της Δευτέρας, ο Ντουτέρτε αποκάλεσε «ανοησία» την έρευνα και επανέλαβε πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί. «Για ποιο πράγμα να υπερασπιστώ (τον εαυτό μου), για ποιο πράγμα κατηγορούμαι από τους λευκούς; Είσαστε τρελοί;!», είπε σε υψηλούς τόνους ο αρχηγός του κράτους.

«Πρόκειται για πρώην αποικιοκράτες που δεν έχουν ακόμη εξιλεωθεί για τις αμαρτίες τους στις χώρες όπου εισέβαλαν, ανάμεσά τους και στις Φιλιππίνες». «Και τώρα προσπαθούν να στήσουν δικαστήριο εκτός της χώρας μας και να μας αναγκάσουν να λογοδοτήσουμε σ’ αυτούς», συνέχισε.

«Οι δικοί μας νόμοι είναι διαφορετικοί. Οι δικές μας ποινικές διαδικασίες είναι πολύ διαφορετικές», επέμεινε ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Το ΔΠΔ άρχισε την 8η Φεβρουαρίου 2018 προκαταρκτική εξέταση για τον επιλεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών που διεξάγει η κυβέρνηση του κ. Ντουτέρτε.

Την περασμένη εβδομάδα, η απερχόμενη επικεφαλής εισαγγελέας του, η Φατού Μπενσουντά, ζήτησε την έγκριση δικαστών για να αρχίσει πλήρης ποινική έρευνα, κρίνοντας πως υπάρχουν τεκμήρια πως έχουν διαπραχθεί «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στο αρχιπέλαγος.

Ο κ. Ντουτέρτε, που εξελέγη πρόεδρος το 2016 υποσχόμενος να πατάξει το έγκλημα, διαβεβαιώνει πως θα δεχόταν ευχαρίστως να δικαστεί «ενώπιον φιλιππινέζου δικαστή».

Πάνω από 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο κύμα επιχειρήσεων της αστυνομίας τα τελευταία πέντε χρόνια. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι ο απολογισμός των θυμάτων του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» ενδέχεται να είναι τριπλάσιος·κάνουν εξάλλου λόγο για εξωδικαστικές εκτελέσεις τόσο υπόπτων όσο και αθώων, συμπεριλαμβανομένων πολλών ανηλίκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ