Φατίχ Πορτοκάλ στον ΣΚΑΪ: Η Τουρκία δεν είναι κράτος δικαίου

Για τα σοβαρά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας αλλά και της δικαιοσύνης μίλησε στον ΣΚΑΪ ο παρουσιαστής κεντρικού δελτίου FOX της Τουρκίας, Φατίχ Πορτοκάλ, ο οποίος ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν. 

Φατίχ Πορτακάλ, είστε ένα τηλεοπτικό δίκτυο το οποίο ασκεί κριτική. Μιλάτε για την οικονομία συχνά. Η κυβέρνηση λέει πως τα οικονομικά δεδομένα πάνε καλά. Από την άλλη εσείς λέτε για ραγδαία αύξηση τιμών, για ανεργία. Ποια είναι η πραγματικότητα.

Φατίχ Πορτοκάλ: H ανεργία είναι στο 13%. Η ανεργία των νέων στο 24.5%. Ο πληθωρισμός επίσημα είναι στο 11%. Αν βγεις στο δρόμο όμως είναι εντελώς διαφορετικά. Μας λένε για 11% όμως , στο φυσικό αέριο όμως η αύξηση που έγινε έφτασε το 20%. Στις συγκοινωνίες οι τιμές των εισιτηρίων αυξήθηκαν κατά 100 % ή και 200 αλλά και 300%! Στην Κων/πολη αυξήθηκαν οι τιμές των εισιτηρίων κατά 35%. Ενώ η αύξηση των μισθών για εμάς τους εργαζόμενους είναι κοντά στο 5 ή 6 ή 7 άντε 10%.

Χθες το είδαμε και στο δελτίο σας. Αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για τα γεγονότα στο Γκεζί. Ανάμεσα τους ήταν και ο Οσμάν Καβάλα. Ο οποίος ενώ αθωώθηκε και πάρθηκε απόφαση για την αποφυλάκιση του, μετά όμως πάρθηκε άλλη μια απόφαση για την συνέχιση της προφυλάκισης του. Είχαμε και τις 700 συλλήψεις. Ζαλιζόμαστε με τα νέα. Ποια είναι η κατάσταση στη χώρα με τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Δεν μπορούμε να πούμε πως είμαστε κράτος δικαίου. Εντάξει, η κυβέρνηση λέει πως είμαστε έτσι. Όπως μας λέει πως πάμε καλά στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική! Όμως εγώ ως δημοσιογράφος που κριτικάρει την πολιτική της κυβέρνησης δεν μπορώ να πω πως είμαστε κράτος δικαίου. Κι αν αναρωτηθείς πόση εμπιστοσύνη έχω στη δικαιοσύνη δεν έχω ιδιαίτερη εμπιστοσύνη.

Εσείς είστε μια ώρα μπροστά και ετοιμάζεις δελτίο. Μια τελευταία ερώτηση. Είναι δύσκολο να είσαι στο Fox της Τουρκίας, στην Τουρκία και παρουσιάζεις δελτίο που αντιπολιτεύεται;

Εγώ επιθυμώ να πέσει ο πληθωρισμός, η ανεργία, να αυξηθούν οι μισθοί μας. Θέλω μια γεωγραφία χωρίς πολέμους. Δεν θέλω νεκρούς. Θέλω να είμαστε μια χώρα που είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το σεισμό. Να είμαστε κράτος δικαίου. Να εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη. Ζητάω και ζητάω. Αν τα κάνουν όμως δεν είμαι υποχρεωμένος να τους χειροκροτώ διότι έχουν την υποχρέωση να τα κάνουν. Όμως όταν δεν τα κάνουν θα τους λέω πως δεν τα κάνουν είναι υποχρέωση μου. 
 

Πηγή: skai.gr