Φάουτσι (ΗΠΑ): Έως την Παρασκευή οι αποφάσεις για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 θα πρέπει να τεθεί και πάλι σε χρήση, ίσως συνοδευόμενο από «περιορισμούς» και απόφαση επί του θέματος θα πρέπει να ανακοινωθεί μέχρι την Παρασκευή, δήλωσε ο ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Αντονι Φάουτσι.

«Δεν πιστεύω ότι η αναστολή (της χρήσης του) θα συνεχισθεί πέραν της Παρασκευής. Πιθανότατα θα έχουμε μία απόφαση», δήλωσε ο δρ Φάουτσι στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, αναφερόμενος στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων που θα συνέλθει για να αξιολογήσει πιθανή σύνδεση του εμβολίου με την πρόκληση θρόμβων.

«Θεωρώ ότι ο εμβολιασμός θα επαναληφθεί, ίσως με περιορισμούς. Δεν είμαι βέβαιος τι θα είναι, αν θα συνδέονται με την ηλικία, το φύλο ή αν απλώς ο εμβολιασμός θα συνοδεύεται με προειδοποίηση», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον ανέστειλε την χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson για να πραγματοποιηθούν έρευνες σε έξι γυναίκες που παρουσίασαν σοβαρές θρομβώσεις σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων μετά τον εμβολιασμό τους στις ΗΠΑ.

Τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, που συνήλθε για πρώτη φορά την Τετάρτη έπειτα από αίτημα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποφασίσουν τυχόν απαγόρευση του εμβολίου.

Τονίζοντας ότι αν και δεν θέλει να προκαταλάβει τις αποφάσεις της επιτροπής, ο δρ Φάουτσι υπενθύμισε ότι τα περιστατικά σοβαρών θρομβώσεων είναι «εξαιρετικά σπάνια» και ότι η αναστολή που αποφασίσθηκε χρησιμεύει «στην εξέταση της κατάστασης και στην διασφάλιση ότι έχουμε στην διάθεσή μας όλες τις δυνατές πληροφορίες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ