Κλείσιμο

Φάμπρικα Τραμπ με προεδρικές χάρες - Ποιός είπε «θα σου κοστίσει 2 εκατ. δολάρια»

Περισσότερες από 100 προεδρικές χάρες ετοιμάζεται να απονείμει ο Ντόναλντ Τραμπ μέσα στις λίγες ημέρες που του απομένουν ακόμη στο Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τον Guardian, σήμερα ή την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν μαζικές απονομές χάριτος.

Ο Τραμπ δέχεται ήδη πυρά πως έχει καταχραστεί το εν λόγω προεδρικό δικαίωμα για να καλύψει συμμάχους και συνεργάτες του. Ήδη έχει δώσει χάρη σε τρανταχτά ονόματα της υπόθεσης περί ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές, όπως στους Μάικλ Φλιν, Ρότζερ Στόουν και Πολ Μαναφορτ, ενώ έδωσε χάρη και στον Τσαρλς Κούσνερ, πατέρα του γαμπρού του, για υπόθεση απάτης.

Ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ φέρεται να είναι και ο υπεύθυνος για να «τρέξει» την τελική λίστα με τα ονόματα στα οποία θα δοθεί χάρη στο παρά πέντε της αλλαγής σκυτάλης στην προεδρία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα δημοσίευμα, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, στενός σύμμαχος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον προειδοποίησε να μην δώσει χάρη σε κανέναν από τους εμπλεκόμενους στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα «καταστρέψει τον πρόεδρο Τραμπ».

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την εισβολή υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, όπου λεηλάτησαν γραφεία ενώ κάποιοι φέρονται να αναζητούσαν πολιτικούς προκειμένου να τους σκοτώσουν.

Ο Τραμπ παραπέμφθηκε σε δίκη για υποκίνηση στάσης, μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινική δίωξή του. Εκτός από τους Δημοκρατικούς υπέρ της παραπομπής Τραμπ ψήφισαν και 10 Ρεπουμπλικανοί βουλευτές. Εάν καταδικαστεί ενδέχεται να του επιβληθεί οριστική στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι. Δεν αποκλείεται επίσης να του ασκηθούν διώξεις από ομοσπονδιακές ή και πολιτειακές αρχές.

Η Washington Post μεταδίδει ότι δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ σχεδιάζει να εκδώσει προληπτικά χάρες σε στενούς συνεργάτες και μέλη της οικογένειάς του  ή αν θα προσπαθούσε να δώσει χάρη ακόμη και στον ίδιο του τον εαυτό.

Ο Έλι Χόνιγκ, πρώην κρατικός και ομοσπονδιακός εισαγγελέας και νυν αναλυτής στο CNN δήλωσε: «Περιμένω ο Ντόναλντ Τραμπ να απονείμει χάρες σε πλούσιους και με καλές διασυνδέσεις ανθρώπους, σε ανθρώπους με προσβάσεις σε πολιτικούς του συμμάχους, ενδεχομένως στους φίλους του, ακόμη και στον εαυτό του».

«Υπάρχει μόνο ένας νόμιμος τρόπος για να αμφισβητηθεί τυχόν χάρη στον εαυτό του, ένα ομοσπονδιακό κατηγορητήριο», πρόσθεσε ο Χόνιγκ.

Σύμφωνα με την New York Times, είναι μεγάλες οι πιέσεις που ασκούνται από διάφορα lobby για απονομές χάριτος καθώς κλείνει η εποχή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Συνεργάτης του Ρούντι Τζουλιάνι, του δικηγόρου του Τραμπ, φέρεται να είπε σε πρώην αξιωματούχο της CIA ότι η χάρη πρόκειται να «κοστίσει 2 εκατ. δολάρια». Ο Τζουλιάνι είναι μάλιστα μεταξύ των υποψήφιων για να λάβουν προεδρική χάρη.

Συμμετέχοντες στα έκτροπα στο Καπιτώλιο ζήτησαν ανοιχτά χάρη από τον Τραμπ, είτε μέσω της τηλεόρασης είτε μέσω των δικηγόρων τους. Ο Γκράχαμ απευθύνθηκε στον Τραμπ και τον κάλεσε να μην δώσει καμία χάρη για τις επιθέσεις στο Καπιτώλιο.

«Υπάρχουν πολλοί που καλούν τον πρόεδρο να δώσει χάρη στους τύπους που συμμετείχαν στην επίθεση στο Καπιτώλιο, στους ταραξίες», είπε μιλώντας στο Fox Business.

«Δεν με νοιάζει αν πήγες εκεί για να σκορπίσεις λουλούδια στο πάτωμα. Παραβίασες την ασφάλεια του Καπιτωλίου. Διέκοψες μια κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Προσπάθησες να μας εκφοβήσεις όλους. Πρέπει να διωχθείς στο μέγιστο που προβλέπει ο νόμος και να ζητείς χάρη για αυτούς τους ανθρώπους είναι λάθος. Νομίζω ότι θα κατέστρεφε τον πρόεδρο Τραμπ και ελπίζω ότι δεν θα βαδίσει αυτό τον δρόμο».

Ο Γκράχαμ είναι αντίθετος στην παραπομπή Τραμπ για την υποκίνηση των ταραχών λέγοντας ότι «καταστρέφει» το ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Δεν είναι η μοναδική φορά που ο Γκράχαμ προφητεύει καταστροφή. Τον Μάιο του 2016, μετά τη σύντομη υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, ο γερουσιαστής είχε δηλώσει «εάν δοθεί το χρίσμα στον Τραμπ θα καταστραφούμε… και θα το αξίζουμε».

Πηγή: skai.gr