Το «πράσινο φως» για πρόσθετους πόρους ύψους 685 εκατ. ευρώ για την κρίση στη Συρία άναψε η επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι πόροι θα διατεθούν προς όφελος προσφύγων και τοπικών κοινωνιών σε γειτονικές χώρες, με την Τουρκία να παίρνει τη «μερίδα του λέοντος».

Σύμφωνα με το κείμενο, 485 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη συνέχιση των δύο κύριων ανθρωπιστικών δράσεων της ΕΕ στην Τουρκία, δηλ. το Κοινωνικό Δίχτυ Ασφαλείας Έκτακτης Ανάγκης και την Υπό Όρους Μεταφορά Χρημάτων για την Εκπαίδευση.

Οι τοπικές κοινωνίες και οι πρόσφυγες (τόσο Σύροι όσο και Παλαιστίνιοι από τη Συρία) στην Ιορδανία και στο Λίβανο θα στηριχθούν με 100 εκατ. ευρώ. Οι πόροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση δράσεων για την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την ενίσχυση βιοτικών πόρων και την παροχή υπηρεσιών υγείας, αποχέτευσης, ύδρευσης και διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και για προγράμματα κοινωνικής προστασίας. 

Το σχέδιο έκθεσης της εισηγήτριας Μόνικα Χόλμαγιερ (Γερμανία) που προτείνει την έγκριση του σχεδίου διορθωτικού προϋπολογισμού υιοθετήθηκε με 33 ψήφους υπέρ, τέσσερις κατά και τρεις αποχές. Το σχέδιο θα υποβληθεί προς έγκριση σε επερχόμενη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αναλυτικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο σχέδιο έκθεσης της επιτροπής του ΕΚ.

Πηγή: skai.gr