Ευρώπη προς Τραμπ: Στηρίζουμε τη συμφωνία για το Ιράν, ενδεχόμενο αλλαγών

Οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας συμφώνησαν το Σάββατο πως η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην αποκτήσει η Τεχεράνη πυρηνικά όπλα, απαντώντας στις πιέσεις της κυβέρνησης Τραμπ για αλλαγές στη συμφωνία.

Όπως αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο της βρετανίδας πρωθυπουργού, η Τερέζα Μέι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κατά την οποία συμφώνησαν πως η συμφωνία χρειάζεται ενδεχομένως να διευρυνθεί για να καλύψει και άλλους τομείς, όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι, και να προβλέπει το τι θα συμβεί όταν εκπνεύσει η ισχύς της και την αποσταθεροποιητική περιφερειακή δραστηριότητα του Ιράν, αναφέρεται στη δήλωση.

«Δεσμεύθηκαν να συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά μεταξύ τους, καθώς και με τις ΗΠΑ, για το πώς να αντιμετωπίσουν το φάσμα των προκλήσεων που τίθενται από το Ιράν - περιλαμβανομένων των θεμάτων εκείνων που μπορεί να καλύψει μια νέα συμφωνία», προστίθεται στη δήλωση.

Τον ερχόμενο μήνα λήγει η προθεσμία που έχει θέσει ο αμερικανός πρόεδρος για να αποφασίσει αν θα επαναφέρει ή όχι τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Ο Τραμπ έχει επικρίνει τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με την οποία ήρθησαν ορισμένες δυτικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του.

Οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν επίσης τις ΗΠΑ να μην επιβάλουν μονομερή μέτρα σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν τη βελτίωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και θα εργαστούν με τους Ευρωπαίους εταίρους τους προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατό ο Ντόναλν Τραμπ θα αποχωρήσει από τη συμφωνία προειδοποίησε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr